Најновије

СРБИЈА НАБАВЉА "ПУМЕ": Један од најмоћнијих хеликоптера на свету браниће наше небо! (ВИДЕО)

Председник Србије најавио је да ће наша земља поред руских хеликоптера МИ 17 и МИ 35и Х145М, набавити и хеликоптере АС-332 "Супер Пума".

Моћна "Пума" (Фото: Јутјуб)

Интересантно је да је чак у марта 1984. Супер Пума промовисана у Београду и то на простору данашњег Музеја ваздухопловства. За три дана хеликоптер АС-332М је имао десетак показних летова где је хеликоптер показао изузетне летне могућности а организована је и стручна презентација уз богат пропагандни материјал. Презентацији су присуствовали како представници тадашње ЈНА тако и људи из ВТИ, Машинског факултета и других научних установа.

Хеликоптер АС-332 има посаду од 2-3 члана, а у зависности од варијанте носивост 19 до 24 војника или 3700 до 4100 килограма терета као и 4.500 килограма спољашњег терета. Има максималну брзину од 262 км/х, а долет 618-814 км и врхунац лета 6.100 метара. Постоје чак око 50 варијанти за превоз веома важних личности а новембра 2000. године полетела је варијанта са ознаком ЕЦ225 који представља нову генерацију цивилних верзија Супер Пуме.

Данас у свету 38 држава користи хеликоптере Супер Пума и Кугуар, а у нашем окружењу хеликоптер су набавиле Албанија (4 комада) и Бугарска (12 хеликоптера). У Европи га још користе Француска, Грчка, Холандија, Немачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Шведска и Турска.

Од 1990. војне варијанте Супер Пуме се рекламирају под новом ознаком АС-532 названу "Cougar", а од 1992. године хеликоптере производи Eurocopter који је настао спајањем француске фирме Aerospatile и немачке ДАСА и преименованe у Airbus Helicopters.

Прочитајте ОВДЕ све о новој тури Мигова који су 21.августа стигли на Батајницу.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА