Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИО ТРАМПОВО РЕШЕЊЕ: Поделом Косова жели да пресече "зелену трансверзалу"!

Овим речима српски шеф дипломатије Ивица Дачић открио је прави разлог драстичног заокрета америчке спољне политике и све отвореније подршке администрације Доналда Трампа подели Косова.

Дачић и Трамп (Фото: Јутјуб)

Наиме, више је него јасно да су у Вашингтону схватили да би независно Косово, у границама у којима га Албанци замишљају, представљало пречицу до остварења тајног пројекта исламиста о територијалном повезивању муслимана на целом Балкану.

За "Зелену трансверзалу" шира јавност на подручју бивше Југославије први пут је чула у време Зимске олимпијаде у Сарајеву 1984. године. Тада се пронела информација да је име велике и тада супермодерне дворане за зимске спортове у Сарајеву Зетра у ствари настало као скраћеница од "Зелена трансверзала". О томе је својевремено говорио и Рајко Васић, бивши министар у Влади Републике Српске.

- На реализацији пројекта "Зелене трансверзале" ради се деценијама. Креатори овог тајног плана као целину виде БиХ, Санџак, Албанију, Косово, већи део Македоније и поједине делове Бугарске и Грчке, а крајњи циљ је да се та линија протегне до Турске - објашњава један од саговорника, констатујући да је Дачић само јавно изговорио оно о чему се већ дуже прича међу дипломатама.

Како каже овај дипломата, претходне америчке администрације, понајвише она у време Била Клинтона, биле су опседнуте придобијањем исламских земаља, чак и радикалних, на своју страну, па им нису правиле сметње у спровођењу идеје о "Зеленој трансверзали" од Турске ка срцу Европе. Заузврат, Вашингтон је тражио подршку за дејства на Блиском истоку.

Политички аналитичар Бранко Радун слаже се с оценом да актуелни амерички председник нимало није наклоњен муслиманима, те да је могуће да због тога тражи начин да пресече "Зелену трансверзалу":

- Долазак Трампа је нека шанса за Србију и реално би то могло да се искористи. Верујем да се министар Дачић одлучио да ово изнесе да бисмо добили подршку оних снага у Европи које не желе јачање муслиманског фактора.

Док се Хашим Тачи мање-више отворено залаже за разграничење Албанаца и Срба, Рамуш Харадинај поручује да "нико нема право да разговара о границама Косова јер би се такав покушај сматрао националном издајом".

- Председник Тачи не би требало да се усуди, премијер се не усуђује, а ни председник скупштине Весељи не би требало да говори о територији. Нема дијалога када говоримо о територијама. То је позив на рат - рекао је Харадинај, уз ничим изазвану поруку да ће се "Албанци бранити ако српски тенкови уђу на Косово".

Лука Караџић, брат некадашњег председника РС Радована Караџића, слаже се с овом тезом:

- Историјска идеја за муслиманским повезивањем дефинитивно ће бити тешко остварива уколико се оствари замисао о подели Косова. Увек постоји опасност од исламског екстремизма јер је то зацртано у политици исламских земаља, које ће да гурају ту идеју без обзира на све.

Путања "Зелене трансверзале"

* БиХ (од Сарајева преко РС, у близини Дрине и Фоче)
* Санџак (укључујући делове Црне Горе и Србије)
* Космет (заједно са општинама на југу Србије)
* Албанија
* Македонија (део насељен Албанцима)
* Бугарска (области у којима живе муслимани)
* Грчка (део који гравитира ка Турској)
* Турска

Прочитајте ОВДЕ шта каже Рада Трајковић. Ко заправо стоји иза приче о разграничењу.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како Трамп мења мишљење европских земаља у вези Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА