Најновије

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ФУШЕРАЈ НА КОРИДОРУ 10?! Зоран Бабић збуњен, каже да су то очекивали, кривца крију, штета огромна! (ВИДЕО)

Обрушавање заштитних косина у Грделичкој клисури на траси Коридора 10, отвара питање хоће ли овог пута ико одговарати за штету

Обрушавање потпорног зида у Грделичкој клисури на Коридору 10 (Фото: Јутјуб)

Ни после трећег обрушавања заштитног зида у Грделичкој клисури, на траси Коридора 10, одговорних за траљаво одрађен посао још - нема. Нови пројекти, нови радови, огромна штета, а кривица се само пребацује из једног у друго двориште.

Сада надлежни тврде да имају ново решење, које ће решити проблем немирног брда, али то доноси трошак од седам милиона евра. И то ће пасти на терет грађана.
Пројекат који је недавно за "Коридоре Србије" урадио Грађевински факултет у Београду предвиђа да се уместо пута и заштитне косине која се недавно обрушила на деоници Горње Поље - Царичина Долина, гради галерија, врста тунела са једном отвореном страном. Преко њега ће се нанети земља, па ће се брдо које већ месецима задаје муку путарима, вратити на некадашње коте. Извођач, шпански "Азви", у уторак је враћен на градилиште.

Истовремено истрага би требало да открије шта је тачно изазвало обрушавање косине. Јавност очекује да чује како је могуће да три пута пада потпорни зид, а да надзор после прве незгоде не пружи одговор како је до ње дошло. Лебди дилема да ли је почетни пројекат био добар, а опаска министарке грађевинарства Зоране Михајловић у уторак да је чак 11 пута мењан - даје део одговора.



Збуњује изјава првог човека "Коридора Србије" Зорана Бабића, који каже да су они још у априлу знали да ће се нешто слично догодити "за два месеца, две године...", јер је нејасно како онда није спречено. Грађане, уз гаранцију да ће сутра том деоницом безбедно пролазити, скоро подједнако занима колико нас је ово "надмудривање" са брдом коштало. И хоће ли рачун подмирити кривац.

Како се незванично сазнаје, проблем је у лоше решеном одводњавању терена. Спекулише се да је шпански извођач, уз одобрење бившег директора "Коридора", прибегао јефтинијем решењу - хоризонталним препрекама уместо вертикалних одводних канала.

Зоран Бабић (Фото: Јутјуб)



- Вода се није цедила, није се дренирала и материјали су је упијали - каже извор.

- Већ у марту смо видели да потпорни зид није довољан да стабилизује косину и зато смо тражили да се измени пројекат. ЦИП, који је радио пројекат, није желео да препројектује, тврдећи да ће све бити у реду. Ангажован је Грађевински факултет. Градиће се галерија, што је попут тунела. Преко ће бити насип, тако да ће држати косину.

"Коридори" очекују од надлежних да ће истражити ко је одговоран за неадекватне радове. Додатни посао, уверава први човек "Коридора" коштаће највише седам милиона евра и завршиће се у предвиђеном року - до краја године.

Да су проблеми у Грделици прилична препрека путарима било је јасно и у мају када су "Коридори" ангажовали светског експерта за косине Мариноса Скемпаса.



- Он је ангажован као консултант и све што се ради, ради се у договору са њим - додаје извор.

- Наши пројектанти пројектују, али уз консултације са њим. Он је тражио додатне геостатичке радове.

Министарка опет инсистира

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић тврди да ће инсистирати на утврђивању одговорности.

- До краја године имаћемо завршен Коридор 10, ка истоку и југу. За мене су важна два задатка - да Коридор завршимо и да буде безбедан, и друго, да се утврди одговорност за обрушавање зида, на чему ћу инсистирати - рекла је Зорана Михајловић. 

- Поред природних фактора, сигурно је учествовао и људски, и те како ће се сазнати ко је одговоран. 

ЕИБ гледа у “Коридоре” 

Деоница Коридора 10 Горње Поље - Царичина Долина се финансира кредитом Европске инвестиционе банке, у износу од непуних 40 милиона евра. За планирање и реализацију пројекта су одговорни, кажу, "Коридори Србије".

- Чињеница је да је техничка сложеност пројекта идентификована као специфичан ризик приликом процене, па су тада разматрани додатни пројекти, који су договорени са "Коридорима Србије" - кажу у ЕИБ.

- Релевантне стране, предузимач, извођач радова, пројектанти морају да установе шта је узрок последњег инцидента и да предузму мере санације уз одговарајућу стручну техничку подршку. Још је рано да се спекулише о узроцима. 

Американци заузели Газиводе на Косову. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Урушавање потпорног зида на Коридору 10 у Грделикој клисури

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА