Најновије

ПОСЛЕДЊА РЕЧ ТЕХНОЛОГИЈЕ- ПРОЈЕКАТ "ПУПИН": Војска Србије лансира сателит!

После спроведене модернизције пешадије, артиљерије, ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, Војска Србије ће лансирати и сателит домаће производње!

Илустрација (Фото: Министратсво одбране Србије/ pixabay)

Беспилотна летелица типа "псеудосателит", коју наши војни стручњаци у оквиру пројекта "Пупин" већ више година развијају у сарадњи са фирмом "Композит техноложи тим", крстариће на 20.000 метара, моћи ће да лети до 360 месеци без спуштања на земљу и служиће за извиђање, комуникацију и заштиту државиних граница. Ова летелица представља последњу реч технологије, о чему сведочи податак да ће имати погон на електро-мотор, који ће енергију за рад прикупљати преко електричних ћелија. О пројекту "Пупин" први је јавно говорио председник Србије Александар Вучић приликом представљања новим “мигова 29” на аеродрому у Батајници.

Према подацима спцијализованог портала "Танго сикс" главна карактеристика "Пупина" јесте осматрање и извиђање.

- Основна намена "Пупина" биће регионално покривање радио сигналом, сигналом мобилне телефоније, интернетом, као и осматрања у научне сврхе, сондирање атмосфере, шпијунске и безбедносне мисије, рана упозоравања, праћења у случају незгода и елементарних непогода. Названа је "Пупин" по човеку чија је иновација омогућила пренос телеграфа на велике деаљине- рекао је за "Танго сикс" Петар Матуновић, оснивач фирме "Композит технолоџи тим".

Петар Војиновић, главни уредник портала "Танго сикс", каже да је намера државе да уложи у овај пројекат изузетно добра вест.

- Иако званичних информација нема, у питању једино може бити домаћа компанија "Композит технолоџи тим". То је група изузетно стручних и младих Београђана који годинама развијају пројектовање и израду беспилотних летелица. "Пупин" је редак пројекат у светским размерама, летелица која има потенцијал како у телекомуникацијама, тако и безбедносном надзору. Она користи разноврсну лепезу сензора са великих висина и има јако велику аутономију лета. Тема је изузетно актуелана, што показује и великово "Ербасово" ангажовање и тренутни рекорди које поставља њихов пројекат "Зефир". Ако би пројекат "Пупин" заживео, то би домаћу ваздухопловну памет ставило у глобални врх. Летелица би могла да буде применљива како за војне, тако и за цивилне сврхе, а Србија би коначно мога нешто и да извезе у сегменту изузетно напредне индустрије- подвлачи Војиновић.

Безбедносни стручњак Милан Петрић истиче да би развијање овог пројекта било изузетно добро за Србију.

- Оваква техника бинам помогла у лоцирању било чега у тренутку када ГПС "закаже". Такође, ове летелице имају одличну могућност лоцирања при лошим веменским приликама. Због таквих предиспозиција, помогле би нам и у безбедносно-информативном смислу. Надам се да ће се ова идеја реализовати, јер са оваквим системом били би смо супериорни у региону- закључује Петрић.

Српска војска је најјача у региону. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански - Србија мора да сачува војну неутралност и врати војни рок!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА