Најновије

Шта Српска листа замера игуману Сави? Јањић: Са својим албанским коалиционим партнерима заказаће демонстрације пред манастиром?

Саопштењима против игумана Високих Дечана архимандрита Саве (Јањића), који се противи подели и разграничењу на КиM, Српска листа јуче је преузела и неке од ингеренција црквених власти.

Сава Јањић (Фото: Јутјуб)

Наиме оценили су да је „Драгутин (Сава) Јањић од тренутка кад је почео да френетично иступа у јавности против своје државе и настојања да се проблеми на КиМ реше компромисом и дијалогом, престао да буде духовник и постао учесник политичког живота“.

„Он се лукаво крије иза монашке ризе, рачунајући да му је она пред јавношћу најсигурнији заклон од сваког другачијег мишљења и потврда да он тобоже не иступа у своје име и за свој интерес, већ да је проносилац некакве више истине која не подлеже критици. Права Јањићева функција и улога није, међутим, да у јавности популаризује ставове СПЦ, јер он свакодневно не проповеда теолошке ставове, већ спроводи пакосну освету против сопствене државе, заборављајући да је Србија секуларна демократија у којој политичке представнике бирају грађани на изборима“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Ова Листа тврди да су „Јањићеви напади на државу позив на анархију, од чега корист може имати само Приштина, са којом је он очигледно у веома блиским интересним везама“, као и да „Јањић и његови савезници из такозване „друге Србије“ позивају на успостављање диктатуре мањине, што је политичка агенда која их спаја, а не некакве више истине и љубав према КиМ“.

– Можемо да оценимо да ли је неко духовник или не на основу политичких изјава Саве Јањића који себи даје за право да каже да Српска листа, која је на изборима освојила више од 90 одсто гласова не представља никог на КиМ, да негира и прећуткује оно што је Српска листа урадила за СПЦ на КиМ, укључујући и њено ангажовање на решавању проблема изградње аутопута код манастира Високи Дечани – каже Игор Симић, шеф посланичког клуба Српске листе у косовском парламенту, одговарајући на питање од кад политичке странке одлучују ко је духовник и монах у СПЦ.

У Српској листи архимандриту Сави замерају и то што не жели да се састане с њиховим представницима, нити их позива у Високе Дечане. Симић објашњава да је већина чланова Српске листе, које он зна, верујућа и да су крштени. Према његовим речима, представници Листе у косовским институцијама „раде за народ и труде се да помогну СПЦ“, а да је на Цркви да процени да ли њихове изјаве и саопштење против игумана Високих Дечана и владике Теодосија повлаче одговарајућу епитимију – црквену казну.

Поводом тврдњи да се ова саопштења – напади Српске листе пишу у Београду – у Кабинету председника Србије, Симић каже да је „то смешно“.

– Такве изјаве у Скупштини Косова слушамо и од Аљбина Куртија који тврди да смо „продужена рука Србије“, а што нам такође говоре и Сава Јањић и његови истомишљеници. Тачно је да се консултујемо с председником Вучићем, јер са ким да се консултујемо ако не са нашом државом, једином коју имамо – објашњава Игор Симић.

Јучерашње саопштење Српске листе уследило је после изјаве архимандрита Саве у Данасу да је „обавештајно-медијска кампања јавног блаћења и уништавања нечијих биографија договорена на седници Савета за националну безбедност, како би се припремио терен за референдум и скренула пажња јавности са суштине оног што говоре људи који се јавно нападају“ и да у медијима „следе седмице активног испирања мозга народу“.

Отац Сава је последње саопштење Српске листе оценио као „вулгарно“.

„Како су кренули, очекујем да ће са својим албанским коалиционим партнерима да закажу демонстрације пред манастиром. Ови други већ имају искуства, четири пута су нас гранатирали и организовали низ протеста против нас“, поручио је игуман Високих Дечана преко друштвених мрежа.

Он је поводом анализе шта о њему пишу и говоре српски и албански медији, коју је јуче објавио портал коссев.инфо, „захвалио Богу што људи имају памет да виде зашто обе стране користе исте методе и шта иза тога стоји – да је борба за опстанак и став против стварања етнички чистих територија главни камен спотицања и једним и другим“.

Паралелни центри моћи

Напади Српске листе на Епархију рашко-призренску, према оцени политичког аналитичара Душана Јањића, трајаће све док се не заврши „в.д. мандат шефа Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, који обавља послове за Вучића“. Он сматра да Канцеларију за КиМ, као „паралелни центар безбедносне, економске и полукриминалне моћи треба укинути“, а да је сукоб са ЕРП почео кад је „владика Теодосије рекао да неће са криминалцима да ради на обнови манастира Бањска“. Душан Јањић каже да ће се „Српска листа ширити све док Вучић не процени да угрожава његове интересе“ и да је председнику Србије „најјефтиније да до избора у новембру „жртвује“ Марка Ђурића“.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да су за Ивицу Дачића САД већа непознаница од површине Марса.

Извор: danas. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пљување игумана Високих Дерчана не јењава, чак напротив.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА