Најновије

ВУЛИН: Aнализа стручњака, па одлука о обавезном војном року (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин рекао је за РТС да у складу са наређењем врховног команданта ВС Александра Вучића Министарство одбране ради свеобухватну анализу у којој би се дошло до одговарајућих закључака да ли потребно поновно увеђење обавезног служења војног рока и колико би то коштало, као и какве су користи за друштво од тога.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Министарство одбране ради студију о свим модалитетима и могућностима враћања обавезе служења војног рока.

Гостујући у Дневбнику РТС-а, министар одбране Александар Вулин рекао је да у складу са наређењем врховног команданта ВС Александра Вучића Министарство одбране ради свеобухватну анализу у којој би се дошло до одговарајућих закључака да ли потребно поновно увеђење обавезног служења војног рока и колико би то коштало, какве су користи за друштво и каве су еветуално мане.

"Не бих лицитирао са датумима и са роковима. Обавеза служења војног рока је укинута пролично изненада и без велике припреме и промишљања шта ће донети. Не бисмо да направимо исту грешку", рекао је Вулин.

Према његовим речима, евентуално враћање обавезе служења војног рока мора да буде продукт једног озбиљног рада и о томе мора да се изјашњава струка, на првом месту.

"Ако Шведска враћа обавезу служења војног рока и ако једна велика Немачка размишља о враћању обавезног служења војног рока, да неутралне земље као Аустрија размишља о продужењу, а да Кипар и Грчка и не помишљају да одустрану од обавезног служења војног рока, Србија је неутрална земља а она мора да буде довољно јака да сама одговори на сваку претњу", каже министар одбране.

Снажна војска у којој је читав један народ укључен у припремне за одбрану је војска коју нећете напасти, истиче Вулин.

"Најбољи начин да сачувате мир је да имате снажну војску и када покажете да је читаво друштво српемно да брани своју земљу, мала је вероватноћа да ће вас неко напасти", истакао је Вулин.

На нама је да будемо довољно јаки да нико и не помисли да ће доћи до сукоба са Србијом и да се може исплатити сукоб са Србијом, каже Вулин. То су ствари о којима треба добро размислити и то су ствари које имају и своју економску цену, рекао је Вулин.

Говорећи о безбедности и евентуалној претњи, Вулин каже да се Србија се налази на Балкану и Балкан је увек подручје на коме се такве ствари дешавају.

"Када смо живели у СФРЈ веровали смо да живимо у земљи која се никада неће распасти и да је рат само прошлост или прича из партизнаских филмова. Нажалост, видели смо да се то десило нама и нашој генерацији", рекоа је Вулин.

Како истиче, нико нема право да каже да то не може да се деси. Оно што је до Србије неће се десити сигурно и никаквог сукоба неће бити тамо где се Србија пита али не пита се Србија свуда.

"Снажна војска и снажна земља су гарант мира" 

"Србија мора да буде спремна да се брани. Снажна војска и снажна земља су гарант мира, када имате војску која је моћна и која је у стању да одбрани вашу земљу не размишља се о томе", рекао је Вулин.

Када је реч о финсијском аспекту приче, Вулин каже да не може да се изјашњава о конкретној цифри јер то није завршено, али је смешно као када слуша политичаре који се изјашњавају о томе.

"Имате оне који би волели да будемо део НАТО-а или неког другог војног савеза, али кажу никако обавезно служење војног рока, јер је скупо, али ако треба да будемо у неком војном пакту - одлично. Имате оне који свакоденвно до јуче су говорили како ће да јуришају на Пећ и Ђаковицу како једна чекају да до тога дође, а сада када им неко каже да би евентуално могли да два, три месеца свог живота проведу у војски - кажу да је апсолутно неприхватљиво, то је милитаризација друштва", каже Вулин.

Наравно да би се наставило у улагање у војску, рекао је Вулин, ако бисте имали обавезни војни рок. Како каже, тражили би и нове официре, подофицире и војнике.

Говорећи о "миговима", Вулин је рекао да смо захваљујући личним односима Путина и Вучића добили издашну војно-техничку помоћ и све се ради у складу са роковима.

Наши пилоти летели су у миогвоима, каже Вулин и подсећа да смо ове авионе платили само за ремонт.

У новембру на војној паради ће летети осам мигова, закључио је Вулин.

Војска Србије лансира сателит! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА