Најновије

САД преиспитује ставове о Косову

Амерички председник Доналд Трамп покушава да пронађе прагматично решење за Косово и Метохију, уверен је бивши амбасадор и председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић, тумачећи изјаву саветника америчког председника Џона Болтона о могућности територијалне корекције између Срба и Албанаца.

Илустрација (фото: Pixabay)

Према Паићевој оцени, Болтонова изјава доводи у питање политику и позицију запада и Европске уније да је косовско питање завршено и да ту нема око чега да се преговара. 

- Јасно им је да поступак прихватања Косова као независне државе у свету не иде како су очекивали. Околности су се промениле и сада круг око председника Трампа покушава да пронађе прагматично решење за проблем КиМ - рекао је Паић за Тањуг.

Како каже, порука указује и на флексибилнији став САД према питању КиМ, као и на преиспитивање америчке политике према региону Балкана, а у контексту најављене америчке тзв."офанзиве шарма" према Србији и покушаја да се, каже, отопле односи две земље и побољша имиџ САД у српској јавности.

- Американци су свесни да су од 1999. године позиције САД у српској јавности јако лоше. Ова изјава може да значи отклон према политици Клинтона и Буша и покушај администрације да се та заоставштина на неки начин преиспита - сматра Паић.

Напомиње да је Болтон и као стални амерички представник у ЕУ још 2005. и 2006. године износио ставове да решење питања КиМ не може да буде једнострано.

- Болтон од раније има врло резервисан став према званичној америчкој политици. Ово је нови моменат који не треба прецењивати, али који нашој страни отвара одређени маневарски простор који би могао да води уравнотеженом решењу косовског проблема - оцењује бивши дипломата. 

Паић примећује да су и Трамп и Болтон веома критични према ЕУ, те да и овом приликом поручују да нема решења косовског проблема без САД, које су, каже, иза кулиса присутне све време.

- Ипак, ово значи одређеније укључивање САД у решавање овог питања. Болтон је у Кијеву рекао да има помака на западном Балкану после потписивања споразума између Атине и Скопља око назива Македоније. Он мисли да би одређено прагматично решење у вези са КиМ допринело учвршћивању мира и стабилности у овом региону - навео је Паић.

Он је изразио уверење да ће Болтонова порука изазвати нервозу и конфузију у Приштини која ће, сматра, морати да преиспита своју позицију, будући да очигледно више не може да рачуна на гарантовану подршку САД.

Паић оцењује да је овог пута доведена у питање и политика свршеног чина Немачке, која, каже, има најтврђи став према независности КиМ.

- Немачка ће морати да размисли да ли је то што тражи од Београда коначно или има услова за прилагођавања и постизање споразума који би био уравнотеженији у односу на досадашњу политику Немачке - закључио је Пајић.

ОВДЕ погледајте шта је Бошко Обрадовић рекао о Косову.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је херојска 252. окбр из Краљева надмудрила НАТО 1999. на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА