Најновије

РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО: Иран заузео Хормуз и блокирао Персијски залив, Американци бесни! (МАПА/ВИДЕО)

Раније је Исламска револуционарна гарда (ИРГЦ) одржала обимне војне вежбе у Персијском заливу. ИРГЦ је изјавио да су спремни да наруше испоруку нафте из других земаља кроз мореуз уколико би имали ограничени извоз у Иран.

Доналд Трамп и Хасан Рохани (Фото: Синхуа/Правда)

Иран има потпуну контролу над Персијским заливом и Хормуским острвима, каже Алиреза Тангсири, шеф морнарице Исламске револуционарне гарде. Ирански званичници су раније претили да ће блокирати Хормуски прелаз, главну руту нафтовода, у знак одмазде за било коју непријатељску акцију САД. Почетком јула, Исламска револуционарна гарда одржала је велике војне вежбе у Персијском заливу. Вежбе су биле део годишњег војног оквира.

Раније је врховни саветник за међународне послове иранског врховног лидера Али Акбар Велајати рекао у клубу Валдај у Москви да ако Ирану не буде дозвољено да извози своју нафту преко тог пролаза, ниједна друга држава Блиског истока неће моћи да уради исто.

Командант иранске копнене војске, бригадни генерал Кјомарс Хајдари упозорио је САД и њене савезнике да избегавају покушаје да доведу у питање ирански извоз нафте, додајући да оружане снаге Ирана имају све што треба за одбрану нације.

Заузврат, амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да су САД спремне да обезбеде непрекидно снабдевање нафтом кроз Хормуски пролаз, упркос претњама од Ирана. У јуну је амерички државни секретар позвао нафтне компаније да престану са извозом нафте из Ирана до новембра како би избегле санкције САД.

У мају је амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће Сједињене Државе напустити Нуклеарни споразум са Ираном који предвиђа да Техеран треба да гарантује мирну природу нуклеарног програма у замену за постепено укидање санкција.

Курди су ликвидирали команданта турских милитаната. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

О томе колико је јак Иран погледајте у видеу испод

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА