Најновије

Да ли сте знали да расположење утиче на вашу тежину?

Већ можете бити свесни да је уживање у храни главно искушење када се осећате нервозно или депресивно.

Илустрација (Фото: pixabay)

Међутим, постоје и други разлози због којих бисте могли да једете више него што је вашем телу заиста потребно, као што су осећај да сте ван контроле, уплашени, неодлучни или одбијени. Досада је је још један уобичајени окидач за преједање- то бесмислено, немирно осећање које наговара: “Не знам шта да радим са собом, можда сам гладан”(иако знате да заиста нисте).

Веза између расположења и тежине је компликована- низ је компоненти које утичу на њу: избор хране, дејство хормона и појединачне вештине контроле сопственог понашања.

Избор хране и расположење

Поједина храна и њени састојци могу утицати на расположење и тежину на позитиван и негативан начин. Неколико студија је показало да кофеин из кафе побољшава расположење. С друге стране, студија у Финској открила је да су људи који су одговорали на стрес тако што су јели, имали евидентан вишак килограма. Људи под стресом током студије конзумирали су више кобасица, хамбургера, пице, чоколаде и алкохола него они који нису реаговали на стрес једењем. Слатка, високо-масна и калорична храна може ублажити стрес и краткотрајно изазвати добро расположење.

Хормони и расположење

Неколико хормона и других биолошких фактора утиче на расположење и тежину, укључујући и кортизол, хормон који производи надбубрежна жлезда и естроген, примарни женски сексуални хормон.

Једна студија показала је да су жене које су биле подложне високом стресу, имале нижи ниво кортизола и одговор на кортизол, већи индекс телесне масе (БМИ) и тежњу ка “емоционалном преједању”. Ниво хормона грелина у крви, који повећава жељу за храном, је већи током периода стреса. За разлику од тога, повећање хормона лептина током стреса може смањити унос хране.

Скривање расположења и тежине тела

Вештине суочавања које су потребне за решавање успона и падова свакодневног живота идентификоване су као подручје са значајним утицајем на телесну тежину. Студије показују да, иако одрасле особе са мање тежине теже да једу мање у односу на позитивна и негативна емоционална стања, одрасле особе са прекомерном телесном тежином одраслих једу више. За разлику од тога, одрасли који показују већу самоефикасност и дисциплину у погледу управљања тежином, су сигурнији и успешнији у губитку тежине.

Већина људи не схвата колико снажно расположење може утицати на њихову тежину.

Ваше данашње расположење сигурно може да утиче на губитак тежине, али и на други начин. Позитивно расположење може учинити да се осећате мотивисаним и задовољним својим напретком. Тада се повећава самооснаживање и самопоуздање, смирује анксиозност и смањује апетит.

Важно је имати на уму да већину времена контролишете своје расположење. Када устанете сваког јутра, о чему размишљате? Да ли се стидите што морате да вежбате и идете на посао? Да ли се жалите на кување или припрему здраве хране и грицкалица?

Негативан став ће учинити само да ваше расположење опадне, а то лоше расположење ће се превести у спор губитак тежине. Што боље емоционално осећате, лакше ћете се држати свог здравог плана за смањење телесне тежине.

Фокусирајте се на нешто узбудљиво у будућности. Будите захвални на прилици да направите позитивне промене у свом животу уместо да мислите на тренутно задовољење храном. Није битно на шта се фокусирате, све док не почне да вам се поправља расположење, и нормализује апетит. Похвалите свој напредак који постижете по том питању.

Можда ће вам бити потребно мало времена да бисте осетили позитивне ефекте, али с временом можете развити снажну навику да доследно побољшавате своје расположење и уживате у својој награди- витком и здравом телу.

На који још начин можете доћи до идеалне линије сазнајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најбоља дијета за мршављење

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА