Најновије

ОБЈАВЉЕН ПЛАН НАПАДА НА ИДЛИБ: Сиријска војска ће ударити жестоко, а ево и где! (МАПА/ВИДЕО)

Снаге сиријске владе припремају офанзиву у фазама у северозападној провинцији Идлиб и околним подручјима, на последњу велику терористичку енклаву, изјавио је у среду извор близак Дамаску.

Сиријска арапска војска (Фото: Правда)

Русија, главна савезница председника Башара ал-Асада ван региона Блиског истока, објавила је у среду да милитанти морају бити ликвидирани, а министар иностраних послова Сергеј Лавров их описао као "огроман тумор". Турска, која се граничи са сиријским Идлибом има мало војно присуство тамо, упозорила је на такав напад. Офанзива ће у почетку бити усмерена на јужне и западне делове територије побуњеника, али не и на град Идлиб, рекао је извор, званичник регионалног савеза који подржава Асада.



- Коначни напад у првој фази биће завршен у наредним часовима - додао је званичник, не говорећи када ће почети. Још увек је било преговора о офанзиви између Русије и Турске, као и са Ираном који такође подржава Дамаск у рату, рекао је званичник. Асад се окренуо према Идлибу, где доминирају џихадистичке фракције, након победа уз помоћ Русије протеклих година, побуњеници су протерани из мноштва других подручја у Сирији.

Асадови Тигрови сатиру џихадисте (Фото: МВ принтскрин)



Побуњеници (џихадисти) сада држе само територију у Идлибу и околини, као и суседно подручје побуњеника у којем имају турску војну подршку и новац, као и део пустиње око америчког војног логора на југу. Главна офанзива у подручју Идлиб, где расељена лица већ чине половину становништва, ризикује расељавање још 700.000 Сиријаца из својих домова, кажу Уједињене нације.

Видео испод: Погледајте како је текла офанзива ослобађања Абу Духура



Такође, ризикује се повећање тензија са Турском, чија је армија прошле године успоставила прстен посматрачких кула око територије "де-ескалације" споразума са Русијом и Ираном.



Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је овог месеца да се нада да Анкара и Москва могу пронаћи решење за Идлиб, упозоравајући да би кампања бомбардовања проузроковала масакр. Анкара се такође плаши да би велика офанзива могла да изазове нове поплаве избеглица преко турске границе. Лавров је у среду изјавио да постоји политичко разумевање између Русије и Турске о потреби разликовања сиријске опозиције и људи које је описао као терористе у Идлибу.

Турске снаге поново су ушле у Сирију. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Западни медији често говоре о офанзиви САА на “мирољубиви” Идлиб, а заборављају да је реч о великом џихадистичком упоришту у Сирији и на Блиском истоку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА