Најновије

ШУТАНОВАЦ: Војни рок би да врате они што нису служили војску! Него, скрећу пажњу с Косова...

Некадашњи министар одбране Драган Шутановац изјавио је да се противи увођењу обавезног војног рока, оценивши да су такве идеје само медијске иницијативе за које сумња да ће бити реализоване. Сматра и да је садашње руководство Министарства погубљено и неспособно да доврши процес професионализације.

Драган Шутановац (Фото: Јутјуб)

Шутановац је, гостујући у Новом дану ТВ Н1, рекао да је уместо враћања обавезног војног рока, Србији неопходан наставак процеса професионализације Војске, повећање стандарда војника и формирање активног резервног састава.

“Они су покренули медјску иницијативу за коју сумњам да ће се реализовати. Таква озбиљна одлука се доноси једном у два века (...) Мислим да се у Србији често разне теме отварају. Тренутно је најважније Косово, а у међувремену се отварају разне теме које треба да скрену пажњу”, оценио је бивши министар одбране.

Шутановац тврди и да је професионализација Војске, која је спроведена у време када је он био министар, једна од најсвеобухватнијих и најквалитетнијих реформи спроведених у земљи, али да нажалост није довршена.

“То је као да имамо емисију, а немамо тон”, објаснио је Шутановац истичући притом да још није форирана активна резерва коју би чинили људи који имају уговор са Војском и који би помагали при ванредним ситуацијама.

Навео је и да се залагао да мушкарци и жене који одслуже добровољни војни рок, касније имају приоритет при запошљавању у Војсци и полицији, и да добију сертификате за физичко-техничко обезбеђење, али да за ту идеју није имао подршку колега из тадашње владајуће коалиције, пре свега бившег министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

Шутановац је додао да би враћање обавезног војног рока сада био велики корак уназад који не би побољшало квалитет Војске, али би натерао велики број младих људи да размишљају о томе да напусте земљу, јер не желе да служе војску. Подсетио је да је управо 2010. амнестирано више хиљада младића који су отишли у иностранство како не би ишли у војску.

На питање зашто онда у закону из 2010. војна обавеза није укинута, већ само обустављена, Шутановац је одговорио да је остављена могућност да парламент брзо реактивира служење војног рока, уколико би стратегија националне безбедности утвдила да посоје нове претње. Ниједан званични документ, међутим, није утврдио да било која земља данас има територијалне претензије према Србији, подсетио је гост Новог дана.

“Србија је постала острво у НАТО-у. Не видим шта је довело до тога да јачамо Војску на тај начин. Војска треба да се јача на начин да се побољшају услови рада и јача стандард војника”, поручио је Шутановац.

Највећи заговорници враћања обавезног војног рока су они који нису служили војску, рекао је Шутановац наводећи да је у студио ТВ Н1 својевремено био један “млади човек који је тражио чашу воде” и који није служио војску, а данас би да шаље туђу децу на служење војног рока.

“Желе да шаљу туђу децу да чисте кругове и намештају кревете. Видим да је то приоритет ове власти”, рекао је Шутановац, наводећи да он својевремено није ништа ново научио док је служио војску.

Обичан и професионални војник, према његовим речима, не могу да се породе, јер обичан војник у руци џри календар, док професионални чува опрему и брине о безбедности државе.

Коментаришући процену некадашњег министра Зорана Ђорђевића да би враћање обавезног војног рока коштало 600 милиона евра, Шутановац је рекао да је Ђорђевић “народски речено, лупио глупост”, и да трошкови нису толики. Објаснио је да би то могло да се уради и без нових улагања, односно да би трошкови могли да буду покривени новцем који се тренутно издваја за плате професионалних војника.

Шта ми смета у ДС-у рећи ћу у недељу на Главном одбору

Шутановац је рекао и да више није професионални политичар, али да се и даље бави политиком и учествује у раду странке.

“Обећао сам да у јавности нећу критиковати ДС. Мислим да треба да имамо јасне ставове, визије, идеју, и о томе ћу причати у недељу”, рекао је Шутановац

ДС не може, како каже, немо да гледа на то што неко прави војне кампове за децу, само зато што је он сарадник у опозиционом савезу. “Да је некоме у СНС-у то пало на памет, цела опозиција би се дигла на ноге”, оценио је он.

Говорећи о Косову, Шутановац је рекао да досад нигде није добио потпуну информацији шта значи разграничење, а да су упркос томе неки против, а неки за.

“Апсурдно је да смо против референдума, а не знамо шта је питање. Да је Вучић рекао да је против референдума, ми бисмо били за”, оценио је он, истичући да је решење за Косово потребно како би се Србија окренула будућности.

Прочитајте ОВДЕ шта све кажу одговорни људи из ЦИП, о рушењу Коридора 10 по трећи пут и њиховој кривици.

Извор: Н1
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА