Најновије

Вашингтон спрема напад на Сирију као на Србију

Американци немају никаквог оправданог разлога да поново гађају циљеве у Сирији, али улазак у Средоземље разарача "Рос", који има 28 ракета "томахавк" доказ је да у сваком тренутку може да стигне команда да се гађају сиријски објекти - тврди представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Коношенков.

Илустрација (Фото: Правда)

Он објашњава да су у провинцији Идлиб амерички миљеници из групе Хаџат Тахрир ал-Шам припремили провокацију за коју ће окривити власти у Дамаску. У Москви тврде да су ту нову провокацију припремили британски обавештајци.

Московски медији, истовремено, пишу да је председнику САД Доналду Трампу потребна мала победа да би одвукао пажњу америчке јавности од сексуалних пикантерија, односно његових односа са лепотицама. Најтиражнији московски дневни лист "Московски комсомолац" подсећа да је и председник Бил Клинтон напао Србију да би заташкао скандал са Моником Левински 1999. године.

- Ракетирати Авганистан више нема сврхе. Бомбардовати Либију такође није продуктивно, јер се могу погодити потенцијални савезници. И зато ће се поново гађати Сирија - пише "Московски комсомолац".

Лист истиче да је Трампов саветник за безбедност Џон Болтон најавио напад на Сирију разговарајући са Николајем Патрушевим, секретаром Савета безбедности Русије. Опет ће се причати и писати да сиријска регуларна армија користи бојне отрове.

У Персијском заливу већ раније је био амерички разарач "Саливанс" са 56 крстарећих ракета, а у базу у Катару су слетели стратешки бомбардери са крстарећим ракетама ваздух-земља. Могу бити ангажоване и подморнице класе "охајо", наоужане са по 156 "томахавка". Засада се не зна хоће ли у нападу на Сирију овог пута учествовати авиони Француске и Велике Британије.

Московски војни експерти тврде да Русија ни овог пута неће учествовати са својим снагама у одбрани Сирије, већ ће само ПВО системима штити своје базе у Хмејмиму и Тартусу. Наравно да ће бити активна и руска обавештајна служба. Као и у априлу 2018. године, руске војне базе у Сирији неће бити мета америчких ракета.

Генерал Валериј Запаренко, бивши заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба РФ, каже да Американци могу имати сасвим нове тактичке планове напада у односу на претходна ракетирања објеката у Сирији.

Сиријске ПВО јединице ће по трећи пут покушати да се супротставе технолошки најјачој војној сили на свету системима "бук-М2" као и "панцир-С1". У Дамаску су уверени да и овог пута могу да оборе један број америчких ракета. Главни је проблем сиријске армије што она нема оружје са којим би гађала америчке авионе и крастарице са којих ће бити лансиране ракете.

Тајни преговори

Либански лист "Акбар" тврди да су у јуну у Дамаску одржани тајни разговори сиријске и америчке делегације о послератном уређењу Сирије. На челу сиријске делегације био је шеф обавештајне службе Али Мамлук, а америчке заменик начелника Генералштаба Мовафак Асад. Американци су предложили да повуку војску и саветнике из Сирије, под условom да се Иранци повуку са југа земље, да се америчким компанијама дозволи да експлоатишу сиријска нафтна поља и да се обезбеде све информације о терористима. Сиријци су одбацили предлоге, али су се договорили да наставе контакт уз посредништво Русије и Уједињених Арапских Емирата.

Пентагон: Руска пропагада

Портпарол Пентагона Ерик Пејхон одбацио је наводе из саопштења руског Министарства одбране. "Оно што могу да кажем јесте да руски наводи о америчком војном окупљању у источном Средоземљу нису ништа више од пропаганде. То није тачно. То, ипак, не значи да смо неспремни да одговоримо уколико би председник (САД Доналд Трамп) наредио такву акцију", рекао је Пејхон.

„Бели шлемови“ предали терористима у Сирији отровне супстанце! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај са сиријског ратишта за јучерашњи дан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА