Најновије

ЛАГАО НАС И ЗАВЛАЧИО СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ! ЈОХАНЕС ХАН ПОРУЧИО СРБИМА: Дуго још нећете постати чланица ЕУ!

Брисел ће убудуће инсистирати на квалитету, а не брзини приступних преговора јер су се убрзана чланства Мађарске и Румуније јако лоше показала и донела доста проблема.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Европску комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан поручио је да Србија “још дуго времена” неће постати пуноправна чланица Европске уније, јер ће преговори убудуће бити знатно компликованији. Према његовим речима, Брисел ће убудуће инсистирати на квалитету, а не брзини приступних преговора јер су се убрзана чланства Мађарске и Румуније јако лоше показала. Хан је овом изјавом, сматрају стручњаци, заправо поручио да Србија неће ући у ЕУ ни 2025. године, која је према стратегији за Западни Балкан била кључна година за државе у региону.


Велика криза


Јоханес Хан је истакао да је Брисел извукао много поука из досадашњих приступних процеса.

- Квалитет испред брзине! Чланства земаља као што су Мађарска и Румунија много тога су показала. На крају болног процеса грађани желе владавину права, као што се видело на протестима у Румунији против корупције. Дакле, процеси које подстичемо на Балкану требало би да добију већи ниво када је реч о успостављању владавине права и борби против корупције. Јачање регионалних структура и самоуправе општина и градова у државама региона важан је предуслов за приближавање Европској унији - нагласио је Хан.

Коментаришући ово Ханово упозорење, политиколог Јелена Вукоичић оцењује да ЕУ од почетка светске економске кризе пролази кроз турбуленције и велику кризу.

- Не можемо да будемо оптимисти кад је у питању брзина приступања. Ово није прва изјава европских званичника која упозорава на то. Питање је како ће се поставити државе Западног Балкана које још нису чланице и на који начин ће тећи процес прикључења. Видимо да долази до огромних турбуленција кроз које Европска унија пролази. Ситуација ће се искомпликовати након избора за Европски парламент. Све прогнозе указују да ће победу однети десничарске странке, а то су евроскептици. Право је питање шта ће се десити са самом Европском унијом у будућности - подвлачи Вукоичићева.


Не мора да значи


Политички аналитичар Душан Јанић, на другој страни, каже да Ханове речи не значе да Србија неће до 2025. године постати чланица ЕУ.

- То је била једна од тема која се односи на јачање ЕУ. Ако приме некога ко не испуњава све услове, касније се појављују проблеми. Што се тиче Србије и агенде по којој постаје чланица до 2025. године, ова изјава ништа не мења. Од Србије зависи да ли ће испунити услове. Најпроблематичнија ствар је Косово. Уколико се, рецимо, решење испреговара до краја 2019. године, Србија има још три године за примену договора. Гледа се стање, пресек се прави 31. децембра 2023. године, онда ће пасти коначна одлука о 2025. - наглашава Јањић, додајући да ЕУ заправо подстиче Србију да направи реалан и коначан акциони план за Косово и да се тај посао заврши крајем наредне године.

- Ово добронамерно упозорење важи и за Албанију, БиХ и Македонију, које ће морати додатно да сачекају на приступање. Брисел не жели да понови грешку са Мађарском, Словачком, Чешком и Румунијом, које су убрзано добиле чланство - закључује Јањић.

Зашто је Кајл Скот отишао у Приштину сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоханес Хан прошле године у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА