Најновије

СВЕ НАПЕТИЈЕ! ЗАХАРОВА УПОЗОРАВА: САД за само 24 сата спремне да нападну Сирију, имају 380 спремних ракета (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници могле би да повећају ракетне капацитете за напад на Сирију за само један дан, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова (Фото: РИА)

„Амерички разарач ’Рос‘ наоружан са 28 ’томахавка‘ и раније је више пута улазио у зону ефикасне примене ракета на Сирију из вода Средоземног мора. Што се тиче другог америчког брода исте класе, ’Саливанса‘, он је након извештаја медија о повећавању могућности САД за извођење напада на Сирију, пожурио да напусти тај део Персијског залива, из којег би гарантовано могао да погоди циљеве у Сирији. Међутим, када је америчка војска демантовала информације, заборавила је да помене да они могу да повећају ракетне капацитете за извођење напада на Сирију за само један дан“, објаснила је Захарова на брифингу.

Према њеним речима, тренутно се ударна група Сједињених Америчких Држава, Француске и Велике Британије састоји од стратешке и тактичке авијације у Јордану, Кувајту и на Криту и има око 70 носача, око 380 крстарећих ракета ваздушног базирања, као и два америчка разарача „Карни“ и „Рос“, од којих сваки има по 28 „томахавка“.

Раније је Пентагон демантовао изјаве Министарства одбране Русије, да Сједињене Америчке Државе концентришу снаге у Сирији за извођење ракетног напада.

Говорећи о могућем хемијском нападу у Сирији, Захарова је рекла да би напад који западне земље припремају у Сирији, након могућег инсценирања са употребом хемијског оружја, довео до непредвидивих последица.

„То би био најтежи ударац не само за решавање ситуације у Сирији, већ и за глобалну безбедност. Последице игара с ватром су непредвидиве и оне неће сваки пут остати некажњене“, истакла је Захарова, говорећи о припреми хемијског инцидента у Сирији и могућег напада западних земаља на ту земљу.

Она је подсетила да Сједињене Америчке Државе и њихови западни савезници „поново прете Сирији оружаном агресијом“. „Све ово се ради без трунке стида, без нивелисања и давања томе цивилизовани карактер, користе се стари обрасци“, истакла је Захарова.

Представник Министарства спољних послова објаснила је да се „прво чују превентивне изјаве званичника, да би режим Башара Асада наводно могао да употреби хемијско оружје и да је то хитно потребно спречити, а затим се може очекивати хемијска провокација или са реалном употребом отровних супстанци, или инсценирањем хемијског напада“.

„Завршна фаза ће бити ракетно-бомбашки напад на сиријске војне и друге циљеве. Овај процес је већ започео. Планирано је да се све ово сочно изрежира у медијима“, казала је Захарова.

Захарова је истакла да Дамаск нема могућност да користи хемијско оружје, јер је читав арсенал уништен и да је то учињено под међународном контролом.

Последњих дана ситуација око Сирије постала је напетија. Портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је да терористи групе Хаџат Тахрир ел Шам припремају провокацију, како би оптужили Дамаск за употребу хемијског оружја против цивила у провинцији Идлиб у Сирији. 

Захарова је навела и да Русија нема никакве скривене намере у Сирији.

„Русија доследно делује у интересу мира у Сирији. Ми у овој земљи немамо никакве скривене намере. Наставићемо да пратимо ову политику за добробит сиријског народа и очување Сирије као суверене државе, без обзира да ли ћемо на том путу срести много или мало истомишљеника“, истакла је портпаролка руског Министарства.

Она је додала и да су у Сирији створени предуслови за квалитативну промену ситуације набоље, коначне ликвидације терориста на територији земље и почетак политичког процеса.

„Према руским проценама, у Сирији су створени услови за квалитативну промену ситуације набоље, коначну ликвидацију терориста на територији земље, почетак стварног политичког процеса, ревитализацију политичке активности и повратак избеглица и интерно расељених лица у домовину“, саопштила је Захарова на редовном брифингу.

Она је навела да Москва жели да њени партнери у Сирији делују одлучније у борби против тероризма и проблему избеглица.

Почиње пакао! Нове руске ракете “кинжал” на ватреном крштењу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА