Најновије

ДАЧИЋ: Разговор Меркелове и Трампа доказ промене у корист Београда

Чињеница да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Доналд Трамп разговарали о Косову и дали подршку за разговоре који воде решавању тог питања велики је помак и доказ да су се промениле ствари, и то у корист Србије, каже шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова тако коментарише актуелна дешавања у вези са дијалогом у Бриселу - разговор два најмоћнија светска политичара, али и поруке које су последњих дана стизале о разграничењу о којем је говорио председник Александар Вучић.

- Велики помак је у питању, и доказ да су се промениле ствари. Ипак, тешка борба нам још предстоји, а од тих на које треба и даље утицати, најбитнија је Немачка - каже Дачић.

Он се осврнуо и на изјаве које долазе из Приштине, попут оне Хашима Тачија да се противи етничким границама, али да "није наиван и да зна да Србији одговара да не жури са неизбежним признањем Косова".

- Приштина је изгубила подршку, нема више става да је све решено. Они то никако да схвате, зато тако трагично схватају све ове изјаве из света, као и повлачење признања - напомиње Дачић.

Пажњу у српској јавности изазвала је и изјава хрватског премијера Андреја Пленковића, да је "за поштовање граница" уз позивање на мишљење Бадинтерове комисије, али Дачић каже да је то лицемерно.

- Кад је реч о Бадинтеровој комисији, она је говорила о међурепубличким границама, нигде није спомињала покрајине, тако да су сви они који су признали Косово то урадили против става Бадинтерове комисије. Ту спада и Хрватска и лицемерно је да се они позивају на ту комисију - напомиње Дачић.

Нешто раније, европски комесар Јоханес Хан рекао је да би Брисел требало да прихвати договор Срба и Албанаца којим би се решио дугогодишњи проблем Косова. Ипак, истакао је да се ради о билатералном решењу које не може да се користи као пример за друга питања.

Интересантно је да су се у вези с разграничењем сукобили и политичари на Косову, и то они из владајуће коалиције. Како пише "Коха", две чланице коалиције, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и "Нисма" Фатмира Љимаја, придружиће се опозицији у захтеву за сазивање седнице парламента на којој би била донета резолуција којом би се Хашиму Тачију забранило да са Београдом преговара о "територијалном интегритету Косова".

Седница ће највероватније бити одржана 4. септембра, три дана пре најављеног наставка дијалога у Бриселу. Председавајући косовског парламента Кадри Весељи, који је и председник најутицајније владајуће ДПК, критиковао је, међутим, опозицију због таквог захтева, оценивши такав захтев апсурдним и непотребним. Истакао је да институције не смеју да "постану део тамног сценарија, да доводе у заблуду грађане и изазивају напетост и панику".

Александар Попов: И Немачка пристаје, што је било непојмљиво

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да није искључено да се разграничење нађе на преговарачком столу у Бриселу, имајући у виду да је та опција доскора била невероватна, а да се сада о њој озбиљно говори.

- Интересантно је да чак и Немачка пристаје на ту варијанту, што је било до сада непојмљиво, имајући у виду да су западне силе већ признале независност Косова, а сада се враћају на питање разграничења. Сада питање које је било предмет спорења, формирање ЗСО губи смисао, имајући у виду да се ради о етничком разграничењу, уз компензацију српској страни. Оно на чему треба инсистирати је и да део тог договора буде и питање имовине, попут Газивода - каже Попов.

За колико пара je Вучић задужио Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Марија Захарова и Дачић у Гучи 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА