Најновије

Медији у региону о РТБ Бору: Купили их 22. највреднији на свету

Медији у региону пренели вест да је кинеска компанија Зиђин постала већински власник капитала РТБ Бора, јединог произвођача бакра и племенитих метала у Србији.

РТБ Бор (Фото: Јутјуб)

Загебачки Јутарњи лист је пренео вест из Београда да је Влада Србије одлучила да за стратешког партнера РТБ Бор изабере кинеску фирму која се обавезала да ће уложити 350 милиона долара за докапитализацију. 

Лист подсећа да је РТБ Бор једини произвођач бакра и племенитих метала (злата и сребра), у Србији. Руда се у рудницима РТБ-а Бор ископава више од 100 година, а у борској топионици производе се катодни бакар и племенити метали. 

И хрватски портал Пословни пренео је агенцијску вест да је кинеска компанија Зиђин доставила бизнис-план од 1,46 милијарди долара, за 63 одсто власништва у РТБ Бор. 

У информацији са конференције за новинаре, портал је пренео изјаву министра рударства Александра Антића да се кинеска компанија обавезала и на очување 5.000 радних места, као и на то да ће обезбедити 200 милиона долара за отплату дугова. 

Овај медиј подсећа да компанија Зиђин у девет земаља запошљава 17.500 радника, те да је прошле године компанија била на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету. 

Вест о томе да је РТБ Бор добио стратешког партнера у кинеској фирми Зиђин пренела је и Алџазира Балканс, позивајући се на Тањуг. 

О избору кинеске компаније Зиђин за статешког партнера у РТБ Бор, известило је и неколико македонских медија. 

Агенција МИА подсећа да је председник Србије Александар Вучић недавно изјавио да ће избор стратешког партнера за РТБ Бор имати огроман значај не само за Бор, већ за целу Србију и да је у питању велика инвестиција која ће бити од веома великог значаја за цео Борски округ. 

Истакли су и да је Зиђин један од највећих произвођача злата у Кини и други по величини у производњи бакра.

Прочитајте ОВДЕ чиме је Приштина шокирана.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Рударско-топионичарски басен Бор постао један од највећих дужника у земљи. Да ли ће његове обавезе плаћати сви грађани Србије. Какви су ефекти улагања стотина милиона евра у ову компанија од 2009 године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА