Најновије

ПУЗАЈУЋИ ДРЖАВНИ УДАР У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Не желе изборе, руше власт на улици!

Иако су општи избори заказани за 7. октобар, опозиција у Републици Српској све чини да до избора не дође и да се Додик сруши "мирним" заузимањем институција – Циљ групе "Правда за Давида": Довести у везу члана породице председнице владе Жељке Цвијановић са смрћу младића! - УСАИД је прикривеним каналима пласирао огромна средства у куповину медија и новинара – Препознатљив рукопис Срђе Поповића и "Отпора"

Додик љуби заставу Републике Српске (фото: Синхуа)

Атмосфера која ових дана влада у Републици Српској више подсећа на ону од пре петог октобра 2000. у Србији него на предизборну. Последња дешавања у вези напада на новинара опозицији наклоњене БН телевизије и "спонтано" окупљање новинара пред Палатом Републике у Бањалуци додатно подгрејавају тврдње да је на сцени пузајући државни удар и да је страни фактор који активно подржава Савез за промене све карте ставио на инструментализовану групу "Правда за Давида", која циљајући на емоције обичних људи прераста у неку врсту "Отпора" виђену у Србији током петооктобарског преврата.

- Оно што је друкчије у односу на сценарио виђен у Србији је да се ова група користи за директну криминализацију највишег руководства Републике Српске. После разних подметања, они иду толико далеко да ће у следећим данима члана породице председнице Владе, која је и кандидат СНСД-а за председника Српске, довести у везу са страдањем овог несрећног младића. Све се то ради по инструкцијама из сарајевских амбасада уз медијску подршку која је већ раније обезбјеђена путем УСАИД-а. Опозиција би, обзиром да се не могу надати повољном изборном резултату, након "револуције" мирно ушетала у институције и пре избора! Ако знамо да Жељка Цвијановић за противкандидата има слабог лидера СДС-а Говедарицу, и да у овом моменту по анкетама она далеко боље стоји, ствари су прилично јасне - наводи један пензионисани официр обавештајне службе и добар познавалац политичке сцене у региону.

- Пласиране су разне лажне приче око овог случаја, и сада су проценили да директан удар на породицу највише дискредитује. И овај последњи случај напада на новинара наклоњеног опозицији служи у исту сврху, да се анимирају шири друштвени слојеви и да се позове на одбрану од наводне диктатуре Додика и његове странке. За тог новинара се зна да је недавно од УСАИД-а добио осамдесет хиљада долара за некакав интернет портал, и да ти портали, откад су те паре упумпане, ничу као печурке после кише - наводи он.

Председник Републике Српске је у недавном обраћању на конференцији за новинаре у Бањалуци упозорио на овакво деловање америчке амбасаде и УСАИД-а. Тада је показао факсимил споразума између Савета министара Босне и Херцеговине и америчке амбасаде у којем се наводи да ће у месецима пре избора УСАИД пласирати чак осам милиона долара за "јачање медија и цивилног друштва". Уследиле су бурне реакције из америчке амбасаде, али ни једном речју није демантовано оно што је изнесено на конференцији.

Истовремено, опозиција у Републици Српској је у последње време све своје активности усмерила само ка једном циљу – јачању групе "Правда за Давида" и медијској подршци овом пројекту путем наклоњених медија. Спекулише се и да је ангажовање скупих адвоката из иностранства плаћено средствима УСАИД-а. Као и у Србији у данима пре петог октобра, рецепти Канваса и Срђе Поповића још једном су стављени у функцију рушења легитимно изабране власти, овај пут оне преко Дрине. Истраживања јавног мнења, међутим, говоре у прилог Додика и Цвијановићеве. Да ли ће Република Српска издржати овај, можда и највећи тест у својој историји - остаје да се види.

ОВДЕ погледајте како шиптари хоће да отму цркве и манастире на Косову и Метохији.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Наша Српска Република, спот

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА