Најновије

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Руски "посејдон" нишани из воде (ВИДЕО)

Оружане снаге Руске Федерације су након слома СССР и десетак година стагнације последње деценије добиле велику количину новца како би се обновиле и наоружале најмодернијим системима. Иако релативно мали, буџет од 66,3 милијарде долара ипак је довољан да се опреми војска новим наоружањем, учествује у сукобима на удаљеним тачкама света, те да се пројектују нови војни системи, који ће бити претња америчким или кинеским одбрамбеним системима.

"Посејднон" (Фото: Министарство одбране Русије)

Руска војска има нешто више од милион војника и око два и по милиона у резерви. Главни оружани системи будућности и њихов одговор у трци у наоружању јесте пет напредних оружаних система: Буревешник крстарећи пројектил на нуклеарни погон, Авангард хиперсонички ракетни систем, Сармат интерконтинентална балистичка ракета, Посејдон подводни дрон и Кинжал хиперсонична ракета.

Руски председник Владимир Путин је током председничке кампање прошлог пролећа објавио велики напредак који је направила војска, описујући технолошка унапређења, као нека од најбољих на свету.

Његове тврдње су с друге стране одбацили официри америчке војске, који наводе да ти системи нису ни близу да постану оперативни.

Буревешник крстарећа ракета на нуклеарни погон ће бити покретана уз помоћ малог нуклеарног мотора и носиће нуклеарну бојеву главу с неограниченим дометом, непобедиву у односу на све постојеће и напредне ваздушне системе против одбране. Тестови се очекују ускоро.

Авангард ракетни систем на хиперсоничним брзинама, је ракета с интерконтиненталним дометом, с могућношћу да лети брзином од 20 маха, односно брзина звука, што ће рећи преко 23.000 километара на сат. Током лета, ова ракета ће моћи да мења путању, како би избегла пресретаче и обарање.

Руски извори кажу да ће овај систем ускоро бити спреман за употребу.

Интерконтинентална балистичка ракета Сармат је најмодернија у руском арсеналу. Иако се не планира да буде на борбеном дежурству пре 2021. године, већ се увелико обављају тестови.

Подводни дрон Посејдон биће у стању да носи нуклеарну бојеву главу и предвиђен је да гађа непријатељске луке или експлодира у близини непријатељских носача авиона.

Посејдон ће имати интерконтиненталан домет од десетак хиљада километара и према руским изворима, 100 посто нерањивост на непријатељске контрамере.

Кад се направи, а пробе су већ почеле, с руских нуклеарних подморница ће бити лансиран овај дрон, а потом ће аутоматски тражити своју мету.

Паметне ракете

Са Кинжал хиперсоничним ракетама биће опремљени руски МиГ-31 авиони и Ту-22М3 бомбардери дугог домета. Ова ракета ће бити испаљивана са авиона и онда сопственим погоном и брзином од 10 маха, односно скоро 11. 000 километара на сат, тражити своје мете. Домет ове ракета је око 2.000 километара, наводе руски извори. Неки авиона су већ опремљени с експерименталним Кинжал ракетама од децембра прошле године.

Лансирање ракете "оникс" од стране Русије шаље поруку САД шта их чека у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА