Најновије

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА СРБИМА ИЗ ЦГ: Забринутост због угрожености

Делегација Српског националног савета Црне Горе пренела је данас председнику Србије Александру Вучићу забринутост за положај српске заједнице у Црној Гори и изнела предлоге о начинима на које би Србија могла да помогне да се тај положај поправи, саопштено је из тог Савета.

Протести Срба у ЦГ (фото: Јутјуб)

На састаку са председником Србије и Делегације културних, научних и медијских установа, као и челницима странака Срба из Црне Горе наговештено је да би обележавању 100. годишњице Велике Подгоричке скупштине српског народа Црне Горе и Дана уједињења Црне Горе и Србије у Подгорици, могао да присуствује и председник Србије наводи се у саопштењу.

Додаје се да је током састанка Вучић поручио да ће Србија увек бити уз свој народ и за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије, као и да ће помоћи да се економски, национални и културни положај Срба у Црној Гори унапреди, поштујући државу Црну Гору и њене законе.

Председник Српског националног савета Момчило Вуксановић казао је да је председника Вучића директно упознао са проблемима са којима се сусреће српски народ у Црној Гори.

"Ми смо изнели наше виђење положаја и статуса српског народа у Црној Гори, које је углавном садржано у отвореном писму које сам упутио председнику Вучићу и у њему захтевао да Србија, као наша матична држава, поведе више рачуна о својим сународницима у Црној Гори", наводи се у саопштењу.

Он је додао да представници Савета нису дошли у Србију да траже било каква средства, нити да матична држава поремети било какве односе са Црном Гором, већ како би тражили да Србија поведе више рачуна о статусу и положају српског народа, да заштити његове интересе, те да у складу са уставима обе државе добију оно што им припада.

Вуксановић је рекао и да је Србима у Црној Гори актуелна црногорска власт надредила све мањинске националне заједнице које због тога имају далеко већи и политички и друштвени утицај него што то има српски народ са тридесет посто учешћа у укупном броју становника.

- Државни врх Србије то је веома добро схватио и дао нам је уверавања да ће преко својих институција и у директном контактима инсистирати да се садашњи статус Срба, који је врло неповољан, у што скорије време поправи - казао је Вуксановић.

Он је оценио да је у Београду вођен изузетно коректан разговор који ће се наставити и убудуће.

Вуксановић је додао да је председника Србије упознао и са иницијативом коју је ова организација покренула, а тиче се одржавања референдума о поништењу одлуке Владе Црне Горе о признању такозване независне државе Косово, као и о организовању велике свечаности поводом стогодишњице од одржавања Подгоричке скупштине и Дана уједињења Црне Горе и Србије.

Вуксановић је рекао да је овај датум посебно важан и да га обележавају већ 19 година, а да ће и ове године бити одржана велика манифестација и да су о томе упознали и државни врх Србије.

- У разговору је наговештено да би овом великом догађају у Подгорици могао да присуствује и председник Републике Србије Александар Вучић - рекао је Вуксановић.

Састанку у Београду присуствовали су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, те директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

ОВДЕ погледајте какве претње су усташе упутиле новинарима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прогон Срба у Црној Гори и снимак убиства Саше Пејановића само зато што је Србин

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА