Најновије

НА КОСОВУ ПРАВЕ СПИСКОВЕ ЗА....: Што да идем на скуп, кад губим државу Србију? Последице ће бити...

У школама на центалном Косову припремљени су спискови са именима запослених који ће 8. и 9. септембра ићи у Зубин Поток на скуп поводом доласка председника Србије Александра Вучића. За РТВ Ким је потврђено да се праве и спискови оних који то не желе да учине.  

Вучић на Косову (Фото: Јутјуб)

РТВ Ким је имала увид у спискове сачињене у поједним школама на територији општине Грачаница.

Како нам је казало више професора, од којих је већина инсистирала на анонимности, истовремено се праве и спискови са именима оних који не желе да присуствују скуповима на којима ће говорити председник Србије Александар Вучић. Поједни наставници и професори страхују да ће због тога бити санкционисани.

Професор права у Економској школи у Лапљем Селу Живорад Лазић казао је за РТВ Ким да је у тој образовној установи у четвртак одржана седница на којој је директорка школе обавестила запослене о одалску на митиниг и поделила им спискове.

- Био је списак са потписима и списак са именима оних који неће да иду, у које спадам и ја. Сада се питам какве ћу последице да имам. У овом тренутку то не знам, али у наредном периоду ћете сазнати шта ће се десити са мном. Ја сам се јавно изјаснио да нећу да идем - рекао је Лазић.

Он каже да се не плаши последица јер, како истиче, ако се Вучић залаже за разграничење, које по његовом мишљењу, може утицати на стварање Велике Албаније, онда је страх од губитка посла бесмислен.

- Ако губим државу, ако губим кућу, чега онда треба да се плашим. Губитка посла? Па и онако посла нећемо имати - каже Лазић и истиче да ће већина колега бити принуђена да потпише сагласност о присуству скуповима наредног викенда на којима ће говорити председника Србије.

- У понедељак треба да се достави списак ко од професора неће да иде. Последице свега тога ћемо сносити ми који не желимо да идемо - убеђен је Лазић.

Директори основних школа из Грачанице и Лапљег Села кажу да не знају превише о активностима током посете председника.

- Не знам ништа о томе - казао нам је Владимир Милкић, директор ОШ "Краљ Милутин".

На питање да ли ће наставници и професори дочекати председника, Милкић одговара: "Највероватније да".

На новинарско потпитање: "Својевољно или не?"

Директор ОШ Краљ Милутин одговорио је "Наравно".

Његов колега из Лапљег Села тврди да нема никаквих спискова.

- Свако остаје при сопственој жељи да ли хоће да иде, да испоштује председника Вучића у Митровици. Званично тек треба да добијемо када долази и где. Нисмо имали обавезу да правимо такве неке спискове оних који желе или не желе да иду - казао је за РТВ Ким Љубиша Караџић.

Ово, иначе, није први пут да се запосленима у јавним установама које финансира Република Србија, а који живе на Косову, намеће одлазак на скупове на којима је главни говорник председник Србије Александар Вучић.

- Организовани дочек било ког званичника Републике Србије постао је устаљена пракса, која се понавља само мало другачијим методама. Све је то у циљу стварања једне лажне слике о подршци било којој политици која долази из Београда - каже извршни директор Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић.

Подсетимо, у јануару ове године, када је Александар Вучић боравио последњи пут на Косову, од запослених у српским општинама и другим предузећима захтевано је присуство догађају у Лапљем Селу. У марту прошле године на скуп СНС-а у Лепосавићу су такође организовано ишли запослени у државним институцијама.

Организатори одласка, чланови Српске листе који су представници власти и на локалном и на централном нивоу на Косову, тада су негирали да је је одлазак у Лепосавић био "радна обавеза".

Прочитајте ОВДЕ шта се то скандалозно догодило.

Извор: Радио Ким

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Тачи траже подршку за решење за Косово.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА