Најновије

Ево шта је рекао Гујон после забране уласка на КиМ и привођења

Оснивач француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон данас је добио забрану уласка на КиМ на неодређено време.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

Косовска полиција (КПС) задржала је на административном пункту Мердаре француског хуманитарца Арноа Гујона.

Како јавља РТС, осим њега, полиција је задржала и двојицу активиста хуманитарне организације "Срби за Србе".

Припадници КПС су, задржавајући Гујона, навели да он нема дозволу за посету Косову.

И сам Гујон је потврдио ову информацију, рекавши да је добио забрану уласка на КиМ на неодређено време. Како је рекао, најпре је био задржан на административном пункту Мердаре, потом приведен и испитиван, након чега му је "уручена забрана уласка на неодређено време без икаквог образложење".

- Сада је мој хуманитарни рад доведен у питање - рекао је Гујон, и додао да је сваког месеца ишао на КиМ где је боравио по недељу дана, пратио хуманитарне акције, разговарао са људима...

Додао је и да има право на жалбу, што ће свакако искористити.

- Циљ им је да приводе, не само Србе већ и оне који помажу Србима у енклавама - рекао је Гујон.

Поред њега, КПС је задржала је и двојицу његових сапутника, активиста хумантиране организације "Срби за Србе".

Гујон је требало да присуствује отварању фарме живине за потребе народне кухиње Рашко-призренске епархије у српском селу Прековце код Новог Брда..

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је осудио привођење француског хуманитарца Арноа Гујона, критикујући Приштину, која му је забранила улазак на КиМ.

У саопштењу за медије, Ђурић наводи да је "једини грех Гујона што помаже Србима и што успешно светом проноси истину о страдањима и обесправљености српског народа на Косову и Метохији". Његово задржавање на административном прелазу Мердаре Ђурућ види као "доказ суштинске антисрпске природе појединих структура моћи у Приштини".

- Тиме што је Гујону забранила слободно кретање Косовом и Метохијом и обављање филантропског рада, Приштина је погазила елементарна начела хуманости на којима почива цивилизован свет - сматра Ђурић.

Додаје да албанском народу није страна хуманост, али да "поједине злочиначке структуре у Приштини" не знају за хуманост или, примећује, мисле да Срби имају мања права од осталих људских бића.

- Данашња сулуда одлука да се Гујону практично забрани рад потпуно разоткрива шовинистичку природу дела владајућих структура у Приштини, и међународна заједница мора да буде алармирана оваквим позивом на узбуну, јер следећи корак може бити само затварање Срба у гета и њихово формално стављање у ранг бића другог реда - закључује Ђурић.

Прочитајте ОВДЕ све детаље привођења Гујона.

Извор: Танјуг/РТС/Блиц/Vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гујон: Циљ је да претворимо жељу за истином у конкретне акције.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА