Најновије

РУСИЈА И АМЕРИКА БЛИЗУ ЕКСПЛОЗИЈЕ! САД: Не прилазите, биће рата! Русија: Склоните се, почистићемо и вас!

САД захтевају зону “искључења“ од 55 километара око њихове Ал Танф базе у јужној Сирији где сиријски и руски војници не би требало да улазе.

Рат у Сирији (Фото: Правда)

Иако је већина сиријског рата у овом моменту концентрисана око провинције Идлиб, последњег великог побуњеничког бастиона, постоји и интересовање за уклањање неких мањих побуњеничких позиција дуж границе Јордана, нарочито тамо где се налазе ИД и Ал Каида.

Ово подиже опасан ризик од сукоба између САД и Русије, јер су Русија и Сирија веома усредсређене на то да неке од исламиста отерају са границе у ближој будућности, а Русија их је обавестила да су неки од ових исламиста релативно близу америчких војних позиција у тој области.

САД су већ дуго у добрим односима са исламистима на граници са Јорданом и упозоравају Русију да предузима никакве акције против њих, говорећи да ће САД на то гледати као на “изазов“ и неће оклевати да војно одговоре ако буде икаквих прелазака у ту област.

Све ово је близу америчке базе у Ал Танфу, на углу између Сирије, Јордана и Ирака. САД су одавно затражиле да се сви држе подаље од њихове базе, осим побуњеника наравно. Пентагон инсистира на томе да имају “право на самоодбрану“ како би здржали своју војску у овом делу Сирије, упркос томе што им Сирија никада није дозволила да уђу уопште, а офанзива је усмерена на снаге Ал Каиде у близини, а не на америчку војску.

САД већ дуго имају овај ратоборан став по питању Ал Танфа и других база око Сирије, и у прошлости су нападали сиријску војску и руске војне уговорце због приближавања. С обзиром да је руска војска директно укључена и да је унапред упозорила САД, јасно је да се амерички напад неће одвијати на исти начин као и сви они претходни инциденти.

Ово ће вероватно бити дугорочни извор тензија у југоисточној Сирији, јер САД не показују знакове напуштања Ал Танфа, и немају стварне војне циљеве за своју војску тамо, осим да бораве ту да би бирали борбе које се дешавају са другим војскама.

Сиријска војска појачала нападе у северној Латакији и западном Идлибу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САА пресреће амерички војни конвој близу Камишлија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА