Најновије

ЛЕТЕЋА ЗВЕР ВОЈСКЕ СРБИЈЕ! Погледајте један од најбољих хеликоптера на свету! (ФОТО)

На једној Фејсбук страници која се бави војним ваздухопловима објављена је прва фотографија летелице, а да се ради о хеликоптеру за нашу војску одала је српска рондела, као и маскирна шема која је врло слична или готово иста као на српским транспортним хеликоптерима Ми-17В-5.

Хеликоптер (Фото: Јутјуб)

Управо маскирну шему приметили су порталови аналитичари и оценили да одговара ономе што смо видели на Ваздухопловном самиту југоисточне Европе (СЕАС) средином марта ове године. Како наводе, тада је на панелу о војним хеликоптерима, у презентацији "Пројекат Х145М" начелника управе за одбрамбене технологије министарства одбране генерал-мајора Бојана Зрнића приказан цртеж хеликоптера са идентичном шемом, као на фотографији коју је објавио "Скрамбл магазин".

Чак је и позиција ронделе (куполе на крову) била иста, а на цртежу је летелица имала евиденцијски број 14501. Подсећамо, Србија ће крајем ове и током следеће године набавити девет "Ербасових" хеликоптера Х145М, а полиција ће добити један "еурокоптер" више науштрб војске. Полиција ће тако имати четири хеликоптера, а војска пет.

Иначе, хеликоптер Х145М ербас представља лаки транспортни и вишенаменски хеликоптер с борбеним могућностима и сматра се једном од најсавременијих летелица у својој класи која је у употреби широм света. Реч је о хеликоптеру који, осим двочлане посаде, може да превезе и још девет наоружаних војника и који може да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и за ватрену подршку њиховом десанту.

На основу уговора који су крајем 2016. закључила министарства одбране и унутрашњих послова са компанијом "Ербас хеликотерс", прва два "еурокоптера" стићи ће у Србију крајем ове године, и то тако што ће по један припасти војсци и полицији, док ће преосталих седам доћи током 2019. године. Осим тога, Војска Србије набавила је средином 2016. и два руска хеликоптера Ми-17. Они могу да носе ненавођене ракете калибра 80 милиметара у контејнеру са 80 ракета.

Прочитајте ОВДЕ како је Вулин одговорио Хрватима.

Извор: Медији

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хеликоптери у Војсци Србије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА