Најновије

ТРАМП ОДЛУЧАН: Америка неће дозволити...

Трамп се данас обратио поводом годишњице 11. септембра.

Трамп (фото: Бела Кућа)

Амерички председник Доналд Трамп поручио је, поводом 17 година од терористичких напада Ал Каиде, да се „Америка никада неће подвргнути тиранији”.

Трамп је поруку свету упутио са поља надомак Шенксвила у Пенсилванији, где се отети авион који је летео за Калифорнију срушио на данашњи дан 2001. године, при чему су сви из летелице погинули.

Пре тачно 11 година, 19 отмичара је у самоубилачкој акцији отело четири путничка авиона. Два отета авиона ударила у две куле Светског трговинског центра на Менхетну, трећи је ударио у Пентагон, а четврти се, након неуспелог покушаја путника да савладају отмичаре, срушио у руралном делу Пенсилваније.

На том месту у Шенксвила у суботу је подигнут споменик у знак сећања на жртве.

„Ово поље је сада споменик америчком пркосу. Овај споменик је сада поруку свету: Америка се никада неће подвргнути тиранији”, рекао је председник САД, у обраћању породицама жртава из авиона на лету 93, преноси Си-Ен-Ен.

„Овде смо да одамо свечану пошту за 40 путника и чланова посаде са лета 93 који су устали, супротставили се непријатељу, преузели контролу над својом судбином и променили ток историје”, рекао је Трамп.

Он је истакао да се данас „цела Америка држи заједно”, делећи тугу с породицама оних чији су животи изгубљени пре тачно 17 година, а који су се „придружили бесмртним редовима америчких хероја”, преноси АП.

Пре обраћања, Трамп је саслушао имена жртва која су гласно прочитана, након чега су зазвонила звона.

Раније данас, председник САД је на Твитеру објавио низ порука поводом обележавања годишњице напада.

Потпредседник Мајк Пенс, за то време, код споменика у Пентагону присуствује обележавању годишњице напада, где је члановима породица 184 особе које су у тој згради убијене на данашњи дан 2001, поручио да земља и даље жали заједно са њима.

Пенс је нагласио да је важно да свака нова генерација сазна шта се догодило, и подсетио на херојство оних који су кобног дана радили у Пентагону, а који су се евакуисани, али су се враћали више пута у погођену зграду да спасу преживеле.

„Терористи су се надали да ће сломити наш дух, али нису успели”, закључио је Пенс.

Напади 11. септембра 2001. године представљају најсмртоноснији терористички напад на америчком тлу, у којем је погинуло 3.000 људи.

Напад су извели припадници терористичке организације Ал Каида, чији су припадници отели путничке авионе који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону. 

ОВДЕ погледајте како су лагали о 11. септембру.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тренутак када је први авион ударио у торањ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА