Најновије

10 година од смрти Соње Савић: Бунтовница која је ишла испред свог времена

У новом здању Југословенске Кинотеке синоћ је отворена мултимедијална изложба „Соња Савић: девојка из града“. Репертоар ће до краја месеца бити прилагођен и посвећен десетогодишњици смрти велике југословенске глумице Соње Савић, те је симболично назван "Соњин септембар".

Један од последњих интервјуа Соње Савић (Фото: Јутјуб)

Синоћ је, након мултимедијалне изложбе, пројекцијом филма „Живети као сав нормалан свет“ (1982) Мише Радивојевића почела ретроспектива која ће до краја месеца подсетити на неке од најбољих улога звезде југословенског и српског глумишта Соње Савић. Одабрани су филмови „Лептиров облак“, „Шећерна водица“, „Давитељ против давитеља“, „Уна“, „Живот је леп“ , „Југ Југоисток“…

Соња је померила границе глуме и филма и била је једна од најлепших жена на овим просторима. Уметности је дала све, можда чак и превише. Тужна и својеглава бунтовница, која никада није пристајала на компромис, ишла је сувише испред свог времена , те је у малој и херметичкој средини као што је наша била потпуно несхваћена.

Иза Соње су остале култне улоге на филму и телевизији. Током кратке, али богате каријере подједнако успешно је стварала ликове од фаталних градских девојака, преко несхваћених мушкарача, до припростих жена из народа.
Последње улоге остварила је у серији "Вратиће се роде", филмовима "Принц од папира" и "Забрањена љубав". 
Крајем осамдесетих година почеле су да круже приче да се Соња Савић дрогира. Трачеве је подгрејало и пријатељство с члановима култне групе ЕКВ, од којих је већина умрла од последица конзумирања опојних средстава.

- Нисам била срећна што се дружим с њима. Била сам срећна што сам пронашла људе који су несрећни као ја - изјавила је једном приликом Соња која се након рата посветила раду у Словенији.

- Ја сам животни декадент, јер стварност и ја немамо додирних тачака. Данас је нацизам у моди, што значи да мораш да си насмејан, здрав, обучен и "напумпан" силиконима, док ја једем парче хлеба раздељено на четири дела - рекла је у једном од својих последњих интервјуа.

Једна од најтелентованијих глумица са наших простора, Соња Савић преминула је 23. септембра 2008. године када је у стану у Курсулиној улици пронађена мртва. Лекари су могли да констатују смрт, а према подацима након обдукције преминула је услед превелике дозе наркотика у 48. години живота. Најстрашнија информација која је дошла до медија била је та да је Соња пронађена мртва у стану који није имао намештај. Сахрањена је у родном селу свога оца, а на сахрани се није појавио нико од колега.

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА