Најновије

За Америку разграничење јесте опција, Русија није за тај модел

Спекулације да администрација САД "омекшава" приступ решавању косовског питања добиле су потврду у изјави америчког сенатора Рона Џонсона да разграничење за САД није црвена линија. Очекивано, Русија другачије гледа на модел решења, а питање је и како ће се велике силе поставити у пружању подршке Београду и Приштини у финалној фази дијалога.

Преговори у Бриселу (Фото: ЕУ)

Одлучно "не" Немачке идеји корекције граница између Србије и Косова, америчка администрација другачије посматра.

"Рекао бих да су они повукли црвену линију, док ми нисмо. Али ми веома подржавамо дијалог који предводи Европска унија у смислу приближавања две стране. Поздрављамо тај дијалог, али не подвлачимо никакву црту. Понављам, ми нећемо ништа наметати, решење мора произаћи из тих разговора", казао је Рон Џонсон за РСЕ.

Да ли то значи да ће САД подржати идеју разграничења, амерички амбасадор Кајл Скoт не жели експлицитно да појашњава.

"Мислим да је најважније сада да ја не кажем да или не, него да у ствари Србија и Косово дођу до договора и онда ћемо после тога ми сигурно гледати тај договор позитивно, уколико је то договор између страна у конфликту", рекао је Скoт.

Док Скoт сматра да је, без наметања датума, сада право време за решавање проблема, руски амбасадор Александар Чепурин поручује да Косово, у складу са међународним правом, треба да се врати у правни и државни систем Србије.

Његове речи појашњава српски министар спољних послова.

"Њихова позиција је иста као и наша, а то је очување територијалног интегритета Србије и непризнавање једностраних аката Приштине. То се односи и на овај руски став", казао је Дачић.

Да ли Русија на Балкану нуди дестабилизацију, како то види републикански сенатор Џонсон, или ипак може бити партнер Американцима?

"Када се њихови и наши интереси поклапају, ми смо спремни и за сарадњу са њима. Што се тиче стабилности у овом региону, мислим да се наши интереси поклапају", оценио је Скoт.

Осим поруке да решење косовског проблема треба да учврсти мир и стабилност у региону, јавност у Србији и даље не зна шта је на столу и о чему се тачно у Бриселу преговара. А дијалог се, према најавама европске администрације, ускоро наставља.

Шешељ у трансу због катастрофе Хрвата, открио како на шпанскм од сада изгледа број шест. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Говор Слободана Милошевића на Газиместану 1989 године 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА