Најновије

ДАЧИЋ У БЕРЛИНУ: Развој решава наслеђене проблеме

Србија настоји да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику која доприноси њеном бољем позиционирању на регионалном, европском и ширем међународном плану, изјавио је у Берлину први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (фото: Јутјуб)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је учествовао на церемонији обележавања 20 година Регистрованог удружења берлинских привредника "Берлински привредни разговори", у дискусији на тему "Западни Балкан у Европи – могућности и изазови".

Дачић је рекао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, јер то омогућава одржив развој Србије.

Напоменуо је да Србија чврсто верује да је Европска унија најбољи оквир за све земље региона и да ће се у њој најлакше остварити појединачни интереси сваке земље понаособ.

"Процеси евроинтеграција, јачања регионалне сарадње и унутрашње реформе у земљама Западног Балкана су у великој мери комплементарни. Европска перспектива Западног Балкана суштински је утицала на унапређење регионалне сарадње и допринела да се многа отворена питања решавају дијалогом", указао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је, међутим, додао да криза са мигрантима, непознанице које је донео Брегзит, као и дилеме које је отворила дискусија о будућности ЕУ представљају изазове без преседана за Европску унију, али и за наш регион.

"Једноставних и лаких решења за изазове било где у свету нема, али Србија сматра да је једини исправан смер за њихово превазилажење, јачање узајамних веза и стављање акцента на оно што нас повезује, а не на оно што нас раздваја. То је 'добитна комбинација' за сваку земљу појединачно, али и регион као целину", истакао је Дачић.

"Србија опредељена за позитивну агенду" 

Указао је да је Србија опредељена да у односима са суседима и земљама региона промовише "позитивну агенду" – оријентисану ка будућности и да настоји да се у односима са свим земљама региона тежиште стави на развој економске и других видова узајамно-корисне сарадње.

"Оцењујемо да би то могло да допринесе стварању повољније укупне климе у региону, а тиме и да олакша решавање нагомиланих наслеђених питања. Управо из тих разлога, Србија је снажно подржала немачку иницијативу за покретање тзв. 'Берлинског процеса' и са великом посвећеношћу учествовала у свим његовим активностима", истакао је шеф српске дипломатије.

Издвојио је неколико постигнутих резултата у оквиру "Берлинског процеса": по угледу на немачко-француски модел, успостављена је Регионална канцеларија за сарадњу младих, са седиштем у Тирани, закључен је Споразум о оснивању Транспортне заједнице у ЈИЕ, са седиштем у Београду, која би требало да почне са функционисањем до краја ове године и успостављен Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФ), са седиштем у Трсту, који представља и заступа интересе око 350.000 компанија.

"Спремност на сарадњу коју Србија показује у изградњи регионалне саобраћајне инфраструктуре јесте још један од начина на који показујемо опредељеност за мир, стабилност и просперитет у региону. За нас је, у том смислу, изградња ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина–Тирана–Драч један од кључних приоритета", истакао је Дачић.

Инфраструктурни пројекти

Додао је да ће у предстојећем периоду акценат бити стављен и на реализацију других инфраструктурних пројеката, попут реконструкције и модернизације пруге Ниш–Димитровград, Београд–Будимпешта, Београд–Ниш и Београд–Бар, као и на завршетак обилазнице око Београда, односно на радове на Сави и Дунаву као главним пловним путевима, за чију реализацију су неопходна одговарајућа финансијска средства. Поред тога, у поступку је и израда регионалне Студије хидроенергетског потенцијала.

"Када је реч о регионалним пројектима економског карактера, сматрамо да би у предстојећем периоду пажњу, између осталог, требало посветити и следећим темама: успостављању заједничких граничних контрола у оквиру региона ЦЕФТА и заједничког коришћења опреме за граничну контролу робе; успостављању онлајн система за увоз-извоз, где би се институцијама у Србији и другим Странама ЦЕФТА помогло да се све (или скоро све) процедуре у вези са извозом, односно увозом обављају електронски; јачању система електронске трговине (e-commerce) у региону кроз дефинисање правила и јачање безбедности учесника", рекао је Дачић и додао да су сви наведени предлози у директној вези са Дигиталном интеграцијом.

"Ове пројекте и иницијативе сам навео у жељи да подстакнем ваше интересовање за сарадњу у њиховој реализацији", истакао је први потпредседник Владе.

ОВДЕ погледајте како је Вучић поставио НАТО генерала за начелника Генералштаба.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић на Опленцу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА