Најновије

НАТО УЗНЕМИРЕН: Путин има "хеви метал" дипломатију и поручује нам...

Светски медији ових дана извештавају о великој војној вежби на истоку Русије и бројке заиста звуче драматично: 300.000 војника, 36.000 тенкова и других оклопних возила, 80 бродова и 1.000 летелица.

Путин (фото: РИА)

То је два пута већа армија од укупне британске.

И као да то није довољно, на вежбама названим Исток 2018. (Восток 2018.) учествује и око 3.200 кинеских трупа и 30 летелица и омања монголска армија.

Восток 2018. није само велика војна вежба већ и психолошко-ратна операција и геополитички гамбит који спроводи Русија, наводи Марк Галеоти са Института за међународне односе у Прагу у тексту за "Атлантик".

- Постоји разлика између показивања свог хардвера и тестирања нових тактика и заправог одласка у рат. Не треба да претпоставимо да Русија заправо жели да се бори у неком великом сукобу. Ако ништа друго, иако ове вежбе показују да је Москва поново достигла капацитете за операцију континенталног обима, тешко би могла да приушти себи да се бори у стварном рату. Било би тешко контролисати овакву врсту војске током рата, када би железничке линије и комуникациона чворишта били примарне мете. Ова вежба је део онога што ја називам "хеви метал дипломатијом": руским коришћењем војске да преплаши и погрешно усмери Запад. Видели смо такву врсту недипломатске дипломатије на делу у Европи, где је Москва у одговор на дебате у Шведској и Финској о прикључењу у НАТО одговарала војним вежбама које симулирају руску инвазију. Видели смо овакву врсту дипломатије на делу у више игара које игра Владимир Путин - рекао је Галеоти.

Како је он истакао, Русија се суочава са многим проблемима, између осталог и са незадовољством народа због најављене пензионе реформе. Осим тога, Русија је, под утицајем санкција и у "стисци са новцем".

- Русија нема довољно кеша и способности да превезе оволико војника а да не изазове поремећај. Међутим, Русија је срећна јер је свет "прогутао" приче о бројкама од 300.000 војника, јер она, попут животиње која се накострешила и оголила зубе када се сретне са предаторо, жели да изгледа што је могуће више застрашујућа. Као ауторитарна нација, она троши више него што би требало на своју војску - више од трећине укупног федералног буџета иде на безбедност и одбрану - истакао је стручњак.

Према његовим речима, Путин је свакако успео да деморалисане и истрошене војне снаге које је наследио претвори у способну и компетентну војску.

- Ипак и Путин је свестан да објективни индикатори не указују на то да Русија, са економијом мање од оне коју има држава Тексас, треба да буде третирана као једна од највећих светских сила. Уместо тога он се ослања на блеф, празне претње, театар и игре сенки. Он жели да пројектује слику опасне али самопоуздане земље, која треба да се смири, а не да се изазива. Дакле, слике које ћемо ускоро видети - тенкови који се котрљају степама док ракете, дронови и тенкови бесне - само су део кампање да се учини да Русија опет изгледа велико. Та кампања такође укључује Путинове тврдње да ц́е Русија ускоро распоредити крстарец́е ракете које могу да носе нукеларне бомбе - рекао је Галеоти.

Како је рекао Восток је и геополитички гамбит.

- Не тако давно, циљ оваквих вежби (на истоку) био је да Москва пошаље поруку Пекингу да она може да брани своје границе. Учешће мањег кинеског контингента на овогодишњим вежбама није баш знак војне алијансе, како су неки сугерисали, али је свакако натерало Запад да га примети. Тешко је побец́и од симболике када руске и кинеске трупе тренирају заједно, Путин и Си Ђинпинг држе самит и обец́авају ближу пословну и политичку сарадњу. У време када Вашингтон и Европа покушавају да дипломатски изолују Москву, ово је јасно требало да буде порука да је Путин и даље способан да успоставља везе са земљама које нису спремне да прате Запад - рекао је он.

Највец́е војне вежбе у савременој историји Русије, „Исток 2018“, почеле су на Далеком истоку, саопштило је Одељење за информације и масовне комуникације Министарства одбране Русије. Председник Русије Владимир Путин састао се након војних вежби са кинеским колегом Си Ђинпингом у Владиводстоку. Како је закључио, Русија жели да поручи Вашингтону да ће ући у савез са Кином, ако не буде имала алтернативу.

ОВДЕ погледајте како је Путин позвао безбедњаке на састанак о Идлибу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вежбе Восток 2018

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА