Најновије

"Октобарац" у Београду: Уметнички перформанси од којих застаје дах

Међународна смотра савремене ликовне уметности, под слоганом "Чудо какофоније", трајаће од 15. септембра до 28. октобра на пет локација у Београду: у Културном центру Београда (Артгет, Ликовна галерија и ''Подроом'), Галерији Српске академије наука и уметности, Музеју града Београда, Галерији "Ремонт" и Уметничком простору "У10".

Најава за Октобарски салон (Фото: Промо)

Овогодишњи уметнички директори и кустоси изложбе, Гунар и Данијел Кваран, изабрали су 72 уметника из целог света који ће своја дела представити у пет галеријских простора.

- Било нам је важно да имамо што више различитих локација за "какофонију", како у смислу простора тако и у смислу положаја и значења различитих институција. Као и у самој поставци, хтели смо да створимо сазвежђе различитости у сваком простору. Самим тим нисмо бирали радове специјално према просторима, али из неких практичних разлога, климатских услова и обезбеђења, она најнежнија, најдрагоценија дела смештена су у Галерију САНУ – рекао је кустос Гунар Кваран.

Гунар и његова супруга Данијел бирали су уметнике за које мисле да имају врло специфичне, оригиналне и истакнуте карактере. Они припадају различитим генерацијама и користе најразноврсније уметничке језике, материјале и технике. 

Одмах по отварању почео је први од неколико живих перформанса који ће бити изведени током трајања салона.
Марта Јовановић (40) ауторка је двочасовног перформанса "Београдска сирена". Она је лежала у бетонском "базену" у положају фетуса, окренута леђима публици, док су је посетиоци поливали кофама воде.

Прошлогодишњи Октобарски салон био је најпосећенији, јер је артефакте на неколико локација у граду видело чак 17 хиљада посетилаца, а организатори се надају да ће ове године још већи број људи уживати у поставци салона.

 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА