Најновије

Душко Јовановић Зеја: Жена је створила Винчанско писмо (ВИДЕО)

Гост нове епизоде емисије "Форум" био је уметник Душко Зеја Јовановић.

Винчанско писмо (Фото: Јутјуб)

Joвановић је у иностранству, посебно Немачкој, постигао велики успех. Издао је преко 40 збирки песама, извео преко 30 уметничких ритуала, насликао много слика и саградио здање под називом "Пигоза". 

Јовановић је причао о притисцима са којима се као уметник из Србије суочавао док је, у време антисрпске пропаганде 90-их, живео у Немачкој. Он је због тога, за време санкција, конструисао машину за спаљуивање слике организујући уметнички перформанс излижбе у свемиру. Његов потез је изазвао чуђење и медијско интересовање, иако је спалио оригинале, сачувао је репродукције тих слика.

Joвановић верује да је матријархат бољи начин уређења друштва и наводи пример Винче у којој две хиљаде година није било рата јер је владао матријархат.  

Oн тврди да је у његовој породици сачувано винчанско предање које му је пренела његова бака, тврдећи да су знаци Винче свуда око нас. Joвановић верује да је улога жене у Винчи била толико важна да је жена и измислила винчанско писмо.

У емисији је Јовановић испричао и о својој задужбини коју је назвао “Пигоза” а у чијем саставу се налазе три сликарска атељеа, изложбени простор, библиотека и други уметнички садржаји.

Остале емисије продукције Правда погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са писцем Вељом Жуњићем.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА