Најновије

СВЕ ГЛАСНИЈЕ НАЈАВЕ: Ево када и поводом чега долази Трамп у Србију!

- Према проценама Беле куће, Београд и Приштина ће до пролећа постићи конкретан договор око разграничења, што би био повод за Трампов долазак у Београд, што значи око православног Васкрса - наводе извори из дипломатских кругова.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Саговорници истичу да то не треба никога да чуди с обзиром на то да је управо Трамп био први западни лидер који је ту идеју оберучке прихватио.

- Трамп детаљно планира све своје посете, па је и ову испланирао у условима решеног питања око Косова. Он не мисли да дође овамо уколико су све карте отворене и ако проблем није решен у складу са његовим планом. Када претходно дође до коначног споразума Срба и Албанаца, Трамп је решен да посети Србију и поново се сретне са Вучићем, али овај пут на домаћем терену - откривају извори.

Поклопиле се карте

Трампов долазак у Србију поклопиће се и са недавним захтевом комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана да се до средине наредне године коначно стави тачка на преговоре у Бриселу и изврши трајна корекција граница којом би север Косова у потпуности припао Србији.

- Како сада ствари стоје, 28. април је најизвеснији датум јер ће се, по свему судећи, после те посете одржати референдум на којем ће се грађани Србије изјаснити о решењу за покрајину. Највероватније ће се истовремено одржати и ванредни парламентарни избори у Србији - наводе добро обавештени саговорници.

С друге стране, Трамп ће овом важном посетом за Србију ојачати и постизборне позиције републиканаца у САД, што нам потврђује и извор близак америчкој администрацији:

- Крај априла наредне године одличан је термин за посету председника који ће на тај начин и Србима и целом свету показати да се залаже за мирно решавање свих кризних жаришта. Он жели да и Американцима покаже да у свету не постоји криза коју САД не могу да реше, што ће бити пресудно да свој председнички мандат продужи.

Реална опција

Да је чиста ситуација између Београда и Приштине предуслов за долазак Трампа, сматра и аналитичар Бранко Радун.

Зет и најближи саветник председника САД Џаред Кушнер састаће се ускоро у Београду са највишим државним функционерима. Како је раније најавио српски шеф дипломатије Ивица Дачић, једна од тема разговора Кушнера са српским властима биће Косово. Није тајна да Кушнер као Трампов саветник има највећи утицај на њега, па је управо он један од кључних људи због којих се у америчкој администрацији све чешће и отвореније говори о подели као о решењу питања српске покрајине.

- Коначно се налазимо у времену кад је посета председника САД Србији постала врло реална опција. Знамо да се Вашингтон највише пита око Косова, што би значило да Трамп долази само под условом неког претходног нашег договора са Албанцима. Јасна слика ситуације на Косову је оно што ће Трампа определити да у Србију дође као неко ко ће претходној америчкој администрацији показати колико је била неспособна да реши овај проблем - наводи Радун.

Некадашњи амбасадор у УН Владислав Јовановић каже да би долазак Трампа у Србију био вишеструко значајан.

- Посета Трампа важна је за нашу земљу јер Србија у очима Американаца све више расте. Геополитика би била главни разлог његовог доласка јер све то треба посматрати шире од контекста пуке посете у смислу ширења позитивног утицаја других земаља према нама. Очекујем да се после тог догађаја не дешава оно на шта смо навикли, да се нека сила према нама опходи како хоће - поручује Јовановић.

Прошло 38 година од Картерове посете

Амерички председник у Србији, односно Југославији, није био пуних 38 година, још од историјске посете Џимија Картера у септембру 1980, недуго после Титове смрти. Претходно се Тито у два наврата у југословенској престоници састао са неким америчким лидером. Са Ричардом Никсоном срео се 1970. и са Џералдом Фордом пет година касније.

Прочитајте ОВДЕ како то Вучић много чини за Србију. Бићете изненађени.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп: Бомбардовање наших савезника Срба велика грешка.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА