Најновије

"ОН ЈЕ МОЈ ХЕРОЈ": Орбан и Салвини сложно против миграната!

Италијански министар Салвини и мађарски премијер Орбан склопили су "Антимиграциону коалицију" с циљем обране од избеглица.

Виктор Орбан (Фото: Синхуа)

Труде се да привуку и друге странке из европског конзервативног блока, пише “Дојче веле”.

"Он је мој херој", одушевљено је током посете Италији говорио мађарски премијер о италијанском министру унутрашњих послова. Матео Салвини је, с друге стране, Виктора Орбана назвао својим политичким узором.

Та два популистичка политичара и пријатеља су у Милану објавили манифест којим би миграциона политика ЕУ требало да се преобрази у политику изолације и одбацивања избеглица. 

Шеф италијанске десно-радикалне партије "Лига" и "илиберални демократа" из Мађарске намеравају да на изборима за Европски парламент у мају 2019. освоје довољан број места како би Анти-миграциона коалиција могла имати одлучујуће гласове који би утицали на избор и састав нове Европске комисије. 

Наредна Европска комисија се, како су нагласили, мора побринути за то да се мигранти из Африке, који се налазе у Италији или некој другој чланици ЕУ, поновно врате у Африку. Националистима Орбану и Салвинију није више довољно што се мигранти, који морским путевима покушавају да се докопају Европе, враћају назад, већ хоће "Коалицију вољних против миграције". 

Орбан хоће "нову Европску унију" 

Виктор Орбан у ЕУ види два табора. Један, предвођен њиме, против је досељавања. Други је, како каже, за "бесконачно усељавање" и на његовом челу су, истиче, његов нови омиљени противник француски председник Емануел Макрон и Џорџ Сорош. Обојицу Орбан сматра "либералним", што према његовом тумачењу значи "лошим момцима". И Салвини критично гледа на Макрона који га је оптужио за нехуману миграциону политику и уцену ЕУ суседа. Салвини Макрону сада узвраћа и тражи од Француске да прими мигранте, азиланте и избеглице из Италије. Према једном споразуму између Француске и Италије, Французи могу са заједничке границе враћати избеглице који су претходно регистровани у Италији или некој другој земљи ЕУ - и то правило својски користе. 

Мађарски премијер, који је са својом странком Фидеш у истом посланичком клубу Европског парламента као и посланици немачких демохришћана ЦДУ и ЦСУ, жели да сада и сестринске странке придобије за исти курс. "Надам се да ће се Европска народна странка (ЕПП) ставити на страну европских народа", рекао је Орбан у Милану. Шеф Клуба посланика ЕПП Манфред Вебер (ЦСУ) је до сада подржавао Орбана као страначког друга. Али, питање је колико дуго ће немачки конзервативци учествовати у том окрету надесно. 

Све бројнија Анти-миграциона коалиција 

Шансе за ту нову Анти-миграциону коалицију у ЕУ не стоје лоше. Већ сада се може рећи да у њу спадају земље попут Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије. Салвини и Орбан чак могу рачунати на популарност и у неким другим земљама. У Француској је десно-популистичка странка Марине Ле Пен била врло успешна на европским изборима 2014. године и освојила највише мандата. 

У Немачкој десно-популистичка АфД у свим анкетама постиже врло добре резултате. У Данској, Финској, Шведској и Холандији десни популисти су релативно јаки. Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер (ЦСУ) је пре неколико седмица с италијанским десничаром Салвинијем и министром унутрашњих послова Аустрије Хербертом Киклом направио заједнички пакт: затворити спољне границе ЕУ и колико год је више могуће одвратити мигранте од Европе. О расподели избеглица по земљама ЕУ или реформи Даблинског споразума три министра у Инсбруку нису могли да се договоре - ту су интереси дијаметрално супротни, јер нико не жели да прими избеглице из друге земље ЕУ. 

Општи правац европске миграциионе политике није далеко од курса који заступају Салвини и Орбан. Шефови држава и влада 28 чланица ЕУ су у више наврата одлучили да спољне границе треба држати затвореним. Такође би изван и унутар ЕУ требало подићи прихватне центре с брзом обрадом захтева за азил. Од тога, међутим, нема ништа, јер ниједна земља не жели такве центре. Салвинију све се то одвија преспоро и због тога је он сам затворио италијанске луке, бродова са избеглицама држи као таоце како би друге земље ЕУ уценио да их приме. 

Суздржана критика из Брисела 

Европска комисија критикује ове методе. Европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос каже да је потребно дугорочно решење за расподелу миграната, а не решење од брода до брода. "Италија пуца сама себи у ногу", рекао је Аврамопулос за један италијански лист. Али ту се све завршава. 

Због тога Салвини и његов ментор Орбан могу тврдити да су њихове политике успешне. Чињеница је да долази све мањи број миграната. Европска комисија потврђује да је број нових долазака далеко испод оног из претходних година. "Нема кризе", стално наглашава повереник ЕУ за миграције Аврамопулос. Али смањење броја избеглица је почело много пре него што је нова италијанска влада ступила на дужност. Популисти су говорили о избегличкој кризи која не постоји, каже у Бриселу један ЕУ дипломата. Ову наводну кризу они су искористили како би подгрејали емоције, а затим импресионирали публику са својом политиком наводног сузбијања кризе. 

У самој Италији савез између Орбанове странке Фидеш и десничарске Лиге такође наилази на скепсу. Коалициони партнер Лиеге, "Покрет пет звездица", критикује Мађарску јер Орбан не жели прихватити ниједног јединог мигранта из Италије. Солидарност међу националистима не постоји. Истрагу коју је италијанско правосуђе повело против Салвинија он види као сигнал да поступа исправно. Државни тужилац сумњичи Салвинија да злоупотребљава власт и мигранте незаконито лишава слободе.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Америка у страху.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА