Најновије

ЂИНПИНГ ОБЕЋАО ПВО СИСТЕМ ФК-3: Моћни ракетни систем учиниће српску војску лидером на Балкану (ВИДЕО)

Кинески лидер, тврде извори, вољан је да понуди најповољније услове за набавку ракетног система ФК-3 и озбиљнији преговори о томе би тек требало да почну. Реч је о ПВО систему малог домета, до 100 километара, а способан је да са 12 ракета истовремено гађа чак шест циљева.

Моћни ракетни систем (Фото: Јутјуб)

Сарадња све боља

Извори кажу да Вучић и Си Ђинпинг још ништа конкретно нису договорили, али да озбиљан дијалог тек следи.

- Кинески председник је вољан је да понуди најповољније услове, какве имају само стратешки партнери Пекинга. Реч је о систему малог домета, до 100 километара, који би и те како користио Србији. После авиона, тенкова и борбених возила, овај ракетни систем, уз кинеске дронове, учинио би српску војску лидером у региону, а богами и на Балкану - преноси извор.

Вучић и Си Ђинпинг се нису оглашавали о овоме. На другој страни, договорена је изградња Индустријског парка у Борчи вредног две милијарде долара, а потписан је и план за изградњу обилазнице око Београда.

Осим тога, кинески лидер је обећао и да ће посетити Србију и позвао је лично Вучића (такав позив добио је само још руски председник Владимир Путин!) на међународни форум "Један појас, један пут" у априлу следеће године.

Производња "летећих аутомобила"

Вучић је рекао и да је замолио кинеског колегу Си Ђинпинга да помогне Србији у технолошком унапређењу.

- Надам се да би кинески инвеститори у Србији могли да отворе фабрику електричних аутомобила и аутобуса, као и да производе 'летеће аутомобиле'. Имамо неке идеје које сам добио после разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом, нешто они раде и заједно... - казао је Вучић.

Председник Вучић је потврдио да ће Си Ђинпинг по трећи пут посетити Београд, највероватније следеће године.

- Два пута сам позвао председника Кине, а тек трећи пут је наложио министру иностраних послова да организује долазак у Београд. Кинески председник ми је казао да "ко тако и толико пута куца на врата, та врата се увек отворе". Живео сам за ово. Имао сам трему, али урадио сам што сам обећао - казао је Вучић, додајући да ће све кинеске фирме дати све од себе како би свом председнику показале резултате у Србији.

- То за наше људе значи више посла, веће плате, убрзани раст и развој. Кина поштује Србију јер смо суверена и независна земља која сама доноси одлуке. Имамо најбољу сарадњу. Кина подржава наш територијални интегритет, као што и ми подржавамо територијални интегритет Кине и политику "Један појас, један пут" - подвукао је Вучић.

Челично пријатељство

Председник Си Ђинпинг, с друге стране, истакао је значај сарадње у околностима сложених промена у свету.

- Односи две земље су јасни и Србија је партнер Кине. Дугорочно радите на унапређењу односа и сарадње и то високо ценим. Србија је челични пријатељ Кине. Први међународни форум "Један појас, један пут", где сте били наш гост, наишао је на позитивне реакције. Зато ће у априлу бити други форум. Позивам вас на форум. Лично сам само двојици људи уручио позив: Путину и вама - нагласио је Си Ђинпинг, додајући да прихвата позив да посети Србију.

Подсетимо, првог дана Вучићеве посете потписано је више споразума, међу којима и онај са компанијом "Зиђин", која би у РТБ "Бор" требало да уложи 1,46 милијарди долара, као и са "Шандонг Линглонгом" о отварању фабрике гума у Зрењанину вредне скоро милијарду долара.

Новом руском противавионском ракетном систему ни невидљиви авиони не могу побећи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА