Најновије

ХАОС У ЕВРОПИ: Напуштамо ЕУ по сваку цену, па чак...

Све је већа забринутост да договор о разлазу неће бити постигнут на време како би се обезбедио лак и миран излазак Британије из Уније.

Тереза Меј (фото: Јутјуб)

Британија се припрема да напусти Европску унију и у случају да споразум о условима њеног одласка не буде постигнут, односно ако јој се предлог не учни прихватљивим, изјавила је данас британска премијерка Тереза Меј.

Она је рекла да ће се једино сложити са „заштитним” предлогом за ирску границу уколико се он односи на целу Велику Британију, јавља Ројтерс.

„Уколико нема договора о условима прихватљивим Великој Британији, онда се спремамо да споразума неће ни бити”, рекла је Меј на конференцији за новинаре у Салцбургу након састанка са лидерима Европске уније.

Додала је, међутим, да верује да може бити постигнут добар споразум.

„Верујем да постоји велика жеља да се седне и обезбеди да постигнемо споразум”, навела је она.

Раније данас је саопшетно да Велика Британија и њени партнери из Европске уније ни данас, други дан неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, нису успели да постигну напредак у преговорима о Брегзиту, углавном због непревазиђених разлика око тога како на најбољи начин избећи успостављање чврсте границе у Ирској.

Претходно је објављено да су поједини европски званичници рекли да је први дан неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу завршен без напретка кад је реч о изгледима за договор Британије и Уније о Брегзиту.

У међувремену, лидери Европске уније одлучили су да ће одржати још један самит о Брегзиту 17. и 18 новембра, јавља Ројтерс позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Према наводима европских званичника, још треба да се постигне договор у вези са неким детаљима око времена организовања додатног самита, на којем се Унија и Британија надају да ће постићи договор о Брегзиту.

Како је излазак Британије из ЕУ, заказан за 29. март 2019. године, на помолу, све је већа забринутост да договор о односу након Брегзита неће бити постигнут на време да се обезбеди лак и миран излазак Британије из Уније, објашњава АП.

„Време истиче”, упозорио је ирски премијер Лео Варадкар.

Говорећи за радио програм Би-Би-Сија, два неименована лидера ЕУ рекла су да се надају да ће Британија одржати још један референдум о Брегзиту на којем би грађани донели другачију одлуку него 2016. године.

Сви лидери, укључујући британску премијерку Терезу Меј, очајнички желе да реше највећи британску загонетку - како да роба настави да се слободно креће између Велике Британије, заједно са Северном Ирском, и Републике Ирске, чланице ЕУ.

Било какав договор о Брегзиту би подразумевао споразум о повлачењу Британије из Уније и транзициони период како би се олакшао излазак те земље из блока.

Британска премијерка Тереза Меј је синоћ директно позвала лидере ЕУ да одустану од „неприхватљивих” захтева у погледу иступања њене земље из тог блока, а који би, како је навела, могли да доведу до распада Британије.

Она је позвала Унију да одговори адекватно на њен „озбиљан и спроводив” план.

Лидери ЕУ су је учтиво саслушали, али су после тога изјавили да је ћорсокак у вези са ирском границом и даље ту - мада су неке европске дипломате уочиле „пукотину на леду” око спектакарног стола за којим су учесници самита имали радну вечеру, напомиње британска агенција.

Званичници ЕУ су поново поручили да Британија мора да промени свој став о томе како избећи успостављање граничних пунктова између британске покрајине Северне Ирске и Ирске, која је чланица ЕУ, као и кад је реч о будућој економској сарадњи после Брегзита у марту 2019.

Меј је одбацила предлог ЕУ да се Северна Ирска задржи у царинској унији с тим блоком уколико Британија и Унија не постигну договор о одржавању целе границе између ЕУ и Британије отвореном.

Уместо тога, британска премијерка предлаже временски ограничене царинске аранжмане који би обухватили целокупну Британију. 

ОВДЕ погледајте каква страва се десила у Црној Гори.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прослава Брегзита

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА