Најновије

НИКОЛА ЈОВАНОВИЋ: Косово је Србија - Вучић је недостојан функције председника

"Главни циљ Савеза за Србију је да успостави нормално друштво и правну државу, у којој власт неће бити део организованог криминала, у којој се неће намештати тендери, у којој се неће продавати стратешка предузећа попут ПКБ-а и ЕПС-а и у којој неће бити могуће да ниједно мафијашко убиство не буде расветљено." Тако потпредседник Народне странке Никола Јовановић коментарише улогу највеће опозиционе коалиције у Србији.

Никола Јовановић (фото: Јутјуб)

Колико сте задовољни одазивом грађана на трибинама вашег савеза и шта очекујете од тих окупљања?

- Организујемо трибине по Србији јер је то једина прилика да грађани сазнају да постоји кредибилна алтернатива, будући да у нашој земљи влада медијски мрак какав није био ни у време Милошевића. Одзив и интересовање за трибине је велико, народу је доста једноумља, распродаје земље и државне пропаганде која нема везе са реалним животом који људи живе. Залажемо се да домаћи ресурси и природна богатства буду стављена у функцију развоја наше земље, а не богаћења странаца или неколицине људи блиских власти.

Да ли ће Савез за Србију да формира посланички клуб у садашњем парламенту и када? Да ли би могла још нека странка да уђе у савез и када?

- Савез је отворен за пријем и других опозиционих странака, које не пактирају са режимом и сагласне су са нашим Програмом у 30 тачака. Посланици које припадају странкама из Савеза са Србију ће координирати свој рад, али свака организација задржава своју унутрашњу аутономију и самосвојност. Када будемо први пут као СзС учествовали за републичким изборима, тада ће опција заједничког посланичког клуба имати смисла. Имамо поверења једни у друге и везује нас бескомпромисна жеља за променом система и спровођење заједничког програма.

Да ли су опозицији потребни нови лидери како би постигла боље резултате на изборима и колико је њена разједињеност погодовала актуелном режиму?

- Стратегија СНС је да фрагментира и разједини опозицију. То је био важан фактор њиховог опстанка на власти. Наш одговор је овог пута прави и једини могућ, а то је заједнички опозициони фронт свих оних који желе да мењају систем. Опозицији су потребни и нови, али и искусни неукаљани политичари. Оно што је Србији најпотребније, то су системске промене: лустрација, хитно доношење закона о пореклу имовине и именовање специјалног тужиоца за високу корупцију.

Актуелно је решавање косовског питања. Шта је по вама решење за ово питање?

- Непромењивост граница је једна од основних европских вредности. Залажемо се за решење које неће излазити из оквира нашег устава и Резолуције 1244 СБ УН. Наш предлог је да се настави дијалог са косовским Албанцима, али да се у њему питање имовине, безбедности Србија и заштите нашег културног и верског наслеђа решава пре статус.

Како коментаришете политику председника Александра Вучића у вези са Косовом и Метохијом?

- А шта је политика Вучића према КиМ? То ни његовим сужњим из СНС-а није јасно, па не смеју јавно да се изјашњавају по том питању. Чак ни да кажу да су против чланства Косова у УН! Када је Вучић дошао на власт, север Косова је још био под контролом Србије и на суду у Митровици се вијорила застава Србије. Данас се на том суду вијори косовска застава. Толико о његовој одбрани Косова. Човек за кога је легитимна опција признање независности Косова и који је спреман да додатно тргује Прешевом и коридором 10 - није достојан функције коју обавља.

ОВДЕ погледајте како је НАТО лобисткиња вређала мајку која је у рату изгубила све.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Никола Јовановић – Интервју

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА