Најновије

СИРИЈА КАО ТЕМПИРАНА БОМБА! На помолу нови сукоб светских сила на Блиском истоку?!

Нови сукоб светских сила на помолу је у Сирији. Израелска војска у понедељак увече ракетирала је сиријску провинцију Латакију, на шта су одговориле сиријске снаге које су том приликом случајно обориле руски траспортни авион "иљушин-20", при чему је погинуло 15 руских војника. Председник Владимир Путин за све је окривио Израел и запретио да ће покренути осветничку операцију, од које стрепи цео регион.

Илустрација (Фото: Правда)

Брутална провокација

Према наводима портпарола руског министара одбране Сергеја Шојгуа, напад су извела четири израелска авиона "ф-16", која су дошла из правца Медитерана. Они су око 22 сата бомбардовали зграду Сиријске техничко-индустријске агенције, електрану и фабрику алуминијума.
 
- Бомбардери су летели ниско, због чега су угрозили све остале авионе и пловила у региону. Израелски пилоти користили су руски авион "иљушин-20" као заклон јер радари много брже лоцирају транспортне летелице од борбених. Зато је сиријска противваздушна одбрана са ракетним системом С-200 и оборила "иљушин", мислећи да је у питању израелска летелица. Чак 15 наших људи изгубило је животе - рекао је Шојгу.

Он је додао да су Израелци сигурно знали да се руски авион налази близу Латакије.

- То их није спречило да изведу бруталну провокацију. О акцији нису ни обавестили руске снаге довољно унапред, већ су нам за све јавили минут пре напада. Тада нисмо имали времена да померимо авион на безбеднију локацију - навео је министар.

Руски председник Владимир Путин наложио је хитну истрагу и напад описао као трагичан.

- Имамо право на осветничку операцију. Наши људи су изгинули због израелског бесрамног напада - казао је Путин, који је о инциденту разговарао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков навео је да су надлежни лоцирали олупину обореног авиона у Средоземном мору, 27 километара од Латакије.

- У мору смо нашли делове тела и опреме. Наши војници биће послати кући и сахрањени уз све државне почасти - навео је Конашенков.

Покушали да се правдају

Са друге стране, израелска војска за све је окривила сиријског председника Башара ел Асада.

- Жао нам је због погибије руских војника. Авион су обориле сиријске снаге и оне сносе пуну одговорност. Сарађиваћемо са Русијом око истраге инцидента - рекао је портпарол израелског министра одбране бригадни генерал Ронен Манелис.

Он је покушао да оправда напад његове војске на провинцију Латакију.

- Наши авиони циљали су сиријска постројења у којима је произвођено оружје које су Сиријци планирали да пребаце Хезболаху у Ирану и Либану. Тим оружјем би екстремисти напали Израел - рекао је портпарол.

Израелске снаге, иначе, редовно бомбардују Сирију. Они су протеклих година извели неколико стотина ракетних напада.

Сиријски специјалци елиминисали диверзантску групу Исламске државе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА