Најновије

МАПА СВЕ ГОВОРИ! ДОГОВОР ПУТИНА И ЕРДОГАНА ПАДА У ВОДУ! Ништа од демилитаризване зоне у Идлибу?! (ФОТО/МАПА)

Сукоб већих размера у Идлибу се ипак не може избећи?!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и руски председник Владимир Путин, таман су у Сочију нашли решење за Идлиб у виду успостављања демилитаризоване зоне која би обухватала појас од 15 до 20 километара ширине који би контролисале турске и руске снаге, а онда су терористи поручили да не прихватају тако нешто. 

Мапа испод: Демилитаризована зона Идлиб по договору Путин-Ердоган требало би да изгледа овако

Наиме, договор двојице председника је подразумевао потпуну демилитаризацију споменутог дела Идлиба, као и разоружавање и повлачење свих радикалних џихадистичких група попут Хаџат Тахрир ал Шама, Туркестанске исламске партије и осталих милитаната из те области. 

Међутим, милитанти су се огласили да не прихватају такав договор и да не желе да живе у земљи којом управља Асад. Они су најавили наставак борбе против САА и њених савезника све “до победе”. Џихадистима не одговара ни присуство турске војске која махом подржава разне фракције Слободне сиријске војске (ФСА) са којом је ХТШ у сукобу. 

С друге стране, Сиријска арапска војска (САА) наставља нападе на подручја милитаната у Идлибу, отварајући спорадичну артиљеријску ватру. Руски и сиријски ваздушни удари су прекинути након договора у Сочију, али је питање колико ће то затишје трајати, јер милитанти најављују наставак борбе.

Мапа испод: Тренутна ситуација у Идлибу. На мапи нема означене демилитаризоване зоне!

Широм Идлиба одржавају се протести подржани од стране милитантних група против договора о демилитаризацији, који иду у прилог томе да се крвави сукоб у Идлибу настави.

Ускоро пада престоница Исламске државе. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА