Најновије

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Ако Русија не буде учествовала у решавању спорова на Балкану, он ће бити...

Русија се противи покушајима Запада да је елиминише с Балкана у решавању више спорова – попут Македоније, Црне Горе, српско-косовског проблема или промена дејтонског мировног споразума за БиХ јер би то могло резултирати сукобима.

Лавров (фото: РИА)

Ово је поручио у Бањалуци руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, преносе регионални медији.

„Уверени смо да та питања треба решавати уз сагласност свих заинтересовних народа. Недопустиве су акције спољних играча да направе вештачки избор – или сте с нама или с Руском Федерацијом“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре заједно с председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Лавров, према наводима загребачких медија, „није директно поменуо западне земље, али је очито алудирао на САД и Европску унију“.

Руски шеф дипломатије нагласио је како је Русија била део решења за постизање мира у БиХ, као и решења за Косово.

Лавров је рекао да је „Русија, заједно са САД и ЕУ, била аутор Дејтонског мировног споразума и решења косовски кризе“.

„Не видимо ниједан разлог да се Русија макне од свих тих послова, а Балкан претвори у арену за сукобе“, поручио је рекао је први човек руске дипломатије.

Лавров се успротивио могућности преуређења и ревизије Дејтонског мировног споразума за БиХ који не би укључио и подразумевао да то прихвате оба ентитета и сва три конститутивна народа.

Русија је за Дејтон и против његове ревизије, нагласио је Лавров, рекавши да су било какве реформе „прихватљиве уз сагласност два равноправна ентитета и три државотворна народа“.

Сарајевски медији истакли су поруку Лаврова да „Русија не подржава ни једну политичку странку у БиХ“ већ “ искључиво грађане БиХ“.

„Ми имамо своје фаворите. Ти фаворити су људи који ће гласати за политичаре. Никада никоме не препоручујемо за кога да гласа, јер ми подржавамо грађане. Ми ћемо поштовати избор Босанаца и радит ћемо с оним представницима којима грађани БиХ дају поверење“, рекао је Лавров.

Председник РС Милорад Додик одбацио је тврдње како Русија има негативан утјецај на ентитет који он води и на Босну и Херцеговину.

„Желим рећи да је Русија пријатељ с којим желимо да развијамо сарадњу на свим нивоима – од економске, културне, али наравно и политичке сарадње“, рекао је Додик.

Лавров се данас у Бањалуци састао и са шрефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, а претходно је у Сарајеву разговарао и са трочланим Председништвом БиХ, као и са министром спољних послова БиХ Игором Црнатком.

Лавров је завршио посету БиХ, а са бањалучког аеродрома Маховљани испратила га је премиејрка РС Жељка Цвијановић.

ОВДЕ погледајте шта је Иран поручио Трампу.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додела ордена Лаврову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА