Најновије

СРБИМА СРЦЕ ПУНО! ЛАВРОВ ОСУО ЖЕСТОКО ПО БАКИРОВИМ ЕКСТРЕМИСТИМА: Погледајте шта им је поручио! (ВИДЕО)

Он је упозорио да Русија никоме и никада неће дозволити да сруши Дејтонски споразум и тиме укине Српску! Један од најближих Путинових сарадника истовремено је нагласио да се Русија противи било каквом страном мешању у изборе у БиХ и РС.

Сергеј Лавров и Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Лавров је ове поруке Кремља објавио током посете Сарајеву и Бањалуци. Он је јасну подршку Српској објавио пред Бакиром Изетбеговићем и тако и њему и свим другим екстремистима у Сарајеву ставио до знања да Москва чврсто подржава Србе у РС.

Не мешамо се у изборе

Његова посета дешава се уочи избора у БиХ на свим нивоима, који се одржавају 7. октобра, а на којима се актуелни председник РС Милорад Додик и лидер опозиционог СДС-а Младен Иванић надмећу за место српског члана у Председништву БиХ.

- Москва снажно подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет и суверенитет БиХ, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ. Никада нећемо дозволити да било ко сруши Дејтонски споразум и укине РС. Заинтересовани смо да резултати избора буду засновани на тим принципима, јер би то био велики допринос стабилизацији прилика у БиХ - казао је Лавров после састанка с министром спољних послова БиХ Игором Црнадком у Сарајеву. Он је додао да Кремљ никога неће фаворизовати на предстојећем гласању.

- Русија је заинтересована за резултате избора у БиХ, али нема фаворите. Ми искључиво подржавамо грађане и њихову одлуку. Наши фаворити су људи који ће гласати за политичаре, поштоваћемо њихов избор и радићемо са оним представницима којима грађани БиХ дају поверење - рекао је Лавров у Сарајеву, а потом отпутовао у Бањалуку, где се састао и са председником Српске Милорадом Додиком и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. С њима је присуствовао постављању камен-темељца за изградњу Руско-српског културног центра и руске цркве.

- Ставови Русије, Србије и Српске се подударају не само по питању РС већ и према другим питањима на Балкану. Мислим на Косово, Македонију, Црну Гору. Питања треба да се решавају уз узајамну сагласност учесника, а недопустиве су акције спољних актера који покушавају народима на Балкану да наметну оно - или сте са нама, или сте са Русијом. Русија је са ЕУ и САД била коаутаор Дејтона и решавања косовске кризе и не видимо никакве разлоге да прекинемо тако нешто - нагласио је Лавров.


Председник РС Милорад Додик захвалио се Лаврову на подршци

- Многи високи представници у БиХ кршили су Дејтон, покушавајући да развласте РС. Српска је захвална Русији на принципијелном ставу у афирмацији Дејтонског споразума. Русија је наш друг, наш брат и савезник и наши односи се развијају у свим правцима - поручио је Додик.

Одговорно понашање

Коментаришући ову посету, стручњак за међународне односе Жељко Будимир каже да најзначајнија дипломатска подршка Српској долази из Москве.

- Долазак руског шефа дипломатије показује да се та подршка наставља и да господин Лавров подржава овакво стање у БиХ, где РС има све самосталнију улогу. То је показатељ свима који у БиХ спекулишу да ли је та подршка и даље снажна. Она је у овом тренутку на истим позицијама на којима је била и раније. То је и одговорно с руске стране, јер је Русија један од гараната Дејтонског мировног споразума. Русија је до сада најозбиљније и најдоследније подржавала Дејтонски мировни споразум, самим тим и уставно уређење БиХ - подвлачи Будимир.

Погледајте ОВДЕ подмуклу игру Змије. Хоће да убеди Израел да призна лажну државу Косово.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА