Најновије

ЗАПЛАКАО ПРЕД СРПСКИМ НАРОДОМ ХЕРЦЕГОВИНЕ! Владика Григорије овим речима одушевио све Србе!

Да ли због простора на ком се налази, народа или због учињених дела оних који су до сада бирани за епископе, устоличења владика Епархије захумско-херцеговачке су увек помало чудесна. Чини вам се да се цела Херцеговина слије у требињску цркву, њену порту и градски трг.

Владика Григорије (Фото: Јутјуб)

Данас на устоличењу новог владике захумско - херцеговачког Димитрија (Рађеновића) - кога је на то место пре одласка у Епархију немачку на Сабору предложио владика Григорије - испред храма су постављена два велика видео бима. Неколико хиљада људи, они који нису могли да уђу у препуну цркву пажљиво прате свечани чин хиротоније и устоличења. Готово да нема шума на требињском градском тргу. Ниједног, осим појања, беседе новог владике Димитрија. У једном тренутку говори и владика Григорије:

- Понизно вас молим да с љубављу слушате и следите владику Димитрија и да га прихватите као свог духовног вођу – каже епископ који је и пре одласка у нову Епархију за свог наследника Димитрија рекао:

- Долази бољи човек од мене, светији човек од мене, блажи човек од мене и човек који се боље моли Богу од мене. И нема разлога за страх, за зебњу. Има само разлога да један другога крепимо и један другога снажимо. У тренутку када је нови епископ хиротонисан – рукоположен у чин владике, епископу Григорију су очи биле пуне суза.

А онда је црквом и тргом одјекнуло: “Достојан”, “Достојан” “Достојан”. Био је то знак сагласности присутних да је владика који је изабран за трон Епархије захимско-херцеговачке достојан те позиције. Новог владику, мање познатог широј јавности, Херцеговци воле. Био је игуман манастира Дужи од 2015. године где радо одлази и народ из Србије.

- Наш Димитрије је једноставан, вредан и пун љубави. Можда овде више ништа неће бити исто када нема владике Григорија, И патићемо за њим још. Али срећни смо због владике Димитрија. Искрен је и човек светог живота - причају окупљени у црквеној порти.

Нови владика захумско – херцеговачки, чији су претходници- умировљени владика Атанасије и епископ Григорије, поштовани и не само на простору где су столовали - своју прву беседу по устоличењу почео је описом Херцеговине кроз историју. Користећи симболично чињеницу да је Херцеговина вековима била граница Истока и Запада, размеђина западног и источног Царства… владика је позвао “да нестану унутрашње границе у нама, да победи добро и да будемо препознати као миротворци”.

- На свима нама овде окупљенима није да пренебрегавамо некад заиста трагичну историју ових крајева и негирамо разлике међу нама, него да их покушамо доживети као изазов и благослов… Да линија која одваја добро и зло, не пролази границама држава, нити између класа, нити између политичких партија, а ми бисмо могли рећи нити линијом наших овдашњих разграничења и разлика, већ кроз свако људско срце... Зато се ја данас молим Господу да нестану унутрашње границе у нама, да победи добро и да будемо препознати као миротворци, отворени за сталну сарадњу и дијалог, као носеће стубове мира и развоја на овим просторима – поручио је нови владика захумско-херцеговачки.

Погледајте ОВДЕ шта је Васељенски патријарх Вартоломеј рекао за блаженопочившег патријарха Српског господина Павла.

Извор: Курир, blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА