Најновије

ГЛАВНИ ОДБОР СНС: Вучић-Премијерки је прећено силовањем, а ви сте ћутали. Зашто?

Седница Главног одбора СНС почела је данас у Сава центру, а уводно излагање имао је председник странке и Србије Александар Вучић.

Вучић (фото: Јутјуб)

- За само месец дана је десет година од када смо формирали странку. Формирали у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је земља била пред потпуним колапсом, економским и финансијским банкротом, политичком пропашћу. После четири године успели смо и после победе председника Томислава Николића и формирања коалиционе владе са СПС-ом, да ствари у земљи стабилизујемо и тешким, великим реформама покрећемо ствари у Србији - рекао је Вучић, па истакао да је мало њих веровало и имало поверења у те мере, а ако и многи чланови странке, који су, како је рекао, мислили да "издржимо годину, две, три на власти, да неком појединачно буде боље".

- Али срећом већина је била сигурна да можемо да урадимо велике ставри. Наши снови су били велики, иако се ретко остварују, ми смо почели да их остварујемо. СНС је на изборима 2014. добила огромну подршку грађана на изборима и кренула је Србија у велике значајне економске реформе - нагласио је Вучић.

Он је указао да су за пар месеци спроведени пензијска реформа, реформа радног законодавства, најтеже реформе уз протесте на улицама.

Истовремено је навео да председник Русије Владимир Путин има велике проблеме са пензијском реформом. Подсетио је да је пошло за руком да се српски буџет консолидује и буде увек у плусу од 2015, и спречи да се врати стање од 2008. до 2012: "Успели смо да преокренемо ситуацију у буџету и трећу годину заредом имамо суфицит. Проблем имамо са појединим локалним самоуправама које недовољно озбиљно схватају моје и речи добрих људи из странке који су упозоравали да расходе смањују и приходе увећавају, а не обртнуто". Вучић је рекао да је драстично смањења незапосленост и да су по први пут у градовима Србије доведене нове фабрике. Као пример је навео Нови Сад, који 40 година није имао ниједну нову фабрику, а сада има чак и научно-истраживацкци центар Континентала. Указао је да је у Ниш довео шест нових фабрика.

- Сваког од тих инвеститора смо ми довели. То је наш велики успех. Довели смо фабрике у Владичин Хан, Лебане, Крупањ, где фабрика није било. У Чачак смо довели "Форверк", а у том граду од 90-тих није било озбиљних инвестиција, у Крушевац смо довели "Кромберт Шуберт". У много градова смо нешто урадили, али у многима нисмо. Остао је значајан посао за нас. Верујем да ћемо успети да то направимо и да све наше снове о реиндустријализацији остваримо. Да доказемо да се рад исплати више од пуког критизерства и нерада - подвукао је он.

Вучић је казао да је СНС у том периоду показао да може да се избори са највећим проблемима: "А имали смо савезника у грађанима и пензионерима који су најтежи терет поднели, а нису кукали, нити се жалили. Данас је време да се пензионерима врати све оно што јесу зарадили. Морају да знају да нисмо могли да исплатимо пензије јер није било у буџету. Да смо имали 58 одсто пензија из буџета, а данас 31 одсто. Неупоредиво је већи број запослених па можемо из пореза и доприноса да исплаћујемо пензије. Морали смо да оздравимо нашу економију и пензионери су нам веровали".

Вучић је пренео да је у Кини, Клаус Шваб, шеф Светског економског форума, рекао, пред 12 највећих кинеских компанија, од којих је већина међу првих 500 света, како је Србија пре четири година била сиромашна земља, а данас је нада не само за Западни Балкан, већ читаву Југоисточну Европу: "Хвалио је и мене, али није то само захваљујући мени, већ вама, а пре свега народу који је веровао у наше реформе чак и више од наших функционера, који су били сигурни да рад побеђује нерад, да је тежак рад бољи од лаких обећања и да можемо њиме да достигнемо циљеве. Данас смо једна од земаља са највећим растом у Европи и то мора да се настави". Истакао је да је за такво стање било важно поправити имиџ Србије, што је успело тиме "што смо истицали да смо независна, суверена и слободна земља, што смо направили најбоље контакте са свим странама света". Истовремено, како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пријатељима: "Руководили смо се интересима Србије када смо такве одлуке доносили". Вучић је упитао и када је председник Кине био у Србији или премијер Кине, пре доласка на власт СНС: "Нико не може да се сети јер није био 40 и 50 година".

Ипак, Вучић је предложио да се следеће године, пред изборе 2020. одржи ванредна скупштина СНС и да се изабере ново руководство замоливши да се припреме сви акти и да та скупштина буде или у мају или у септембру наредне године. Рекао је рекао да ће да замоли Председништво да припреми акте да се ванредна Скупштина одржи пре парламентарних избора, 2020. године, ако Главни одбор не одлучи другачије. Очекује, каже, да се на тој Скупштини изабере ново руководство странке, које ће са новом енергијом, новом снагом, са људима који неће размишљати о себи, вец о томе шта ће оставити иза себе, радити на спвођењу политике која се темељи на неколико оснопвних принципа: "А, ти принципи су: Србија је најважнија, здрава економија, заштита националних интереса, да кажемо 'извините' кад погрешимо, али да се не извињавамо свуда по планети и, коначно, да заштитимо и очувамо националне интересе, а да будемо довољно памети да за народ извучемо највише, а да га не уводимо у ратове, већ да сачувамо мир и стабилност".

Поводом стабилности у региону, Вучић је поручио да има "бојазан због свега што се надвија над овим делом Европе": "Србе многи сматрају реметилачким фактором": "И кад певају усташке песме, Вучић је крив. Ваљда би требало да заборавимо Јасеновац. Јасеновац је био, онако... Скупили се људи у фабрику...Такву Србију би многи хтели, Србију у којој кажу: 'Да, ми смо за све криви'. Никада нећу стављати жиг на чело српског народа да бих се некоме у иностранству допао. То је мој посао био и биће до краја мандата".

Вучић је рекао и да постоји велика бојазан због, како је навео, жестоко супротстављених интереса великих сила и зато сто нико не може да предвиди шта ће се догодити за 10, 15, 20 дана: "Ми смо осигуравали мир и стабилност, ћутањем и не реаговањем како не би угрозили Србе који живе у Републици Српској, Црног Гори и Хрватској. Трудили смо се да им помогнемо на сваки начин. Никада нико није толико помагао нашем народу у овим земљама. Ми желимо да чувамо мир, а нашем народу, увек и свуда помогнемо". Многи, каже, у региону мисле да је Србија подобна да постане нечији пријатељ само онда када је слаба и понижена и политички и економски.

- То је тако, јер многи мисле да је Србија реметилачки фактор у региону, јер многи мисле да је Србија подесна да буде нечији пријатељ у региону само кад је понижена, слаба, кад могу да је урушавају, кад себе гази и себе унижава и сваког дана се извињава и за нешто што је учинила и кад то није - навео је.

Данас је, међутим, каже, најбоља и у свему испред других у региону, најбоља је по питању раста, јавног дуга, стања у буџету...

- У свему ћемо бити најбољи. Да ли то сви желе, нисам сигуран. Они нас оптужују за све своје недаће. Њих не интересује ништа, ни Дејтон, ни било који међународно правни акт. То говори само какав је однос и ми на то ћутимо. Такву Србију би многи хтели. Србију која ће да каже да, сви смо криви. Тамо где нисмо криви, ја никада нећу то да прихватим. Штитићу интересе српског народа и грађана Србије, то је мој посао и биће до краја мог мандата - рекао је Вучић.

По питању Косова и Метохије, он је поручио да су пет година покушавали да врате тему на преговарачки сто.

- То је било завршено, Косово је независно, тамо Србија не станује, то је била порука - казао је Вучић, па додао да ће се борити још јаче за српски народ на Косову и Метохији, да ти људи живе богатије, имају више права, да буду безбеднији.

Он је изјавио и да његова политика да Србија доста тога сачува на Косову и Метохији очигледно у Србији није победила: "Ја вам сад кажем, ми смо доживели пораз. Та моја политика да Србија доста тога сачува на КиМ очигледно у Србији није победила, јер Срби воле да изгубе све. Срби највише воле да кукају над сопственом судбином, више воле да плачу над нечим што је остало далеко, него да нешто имају у својим рукама. Немојте да вам говорим са ким сам све разговарао и ко ми је рекао: 'Да, баш је то оно што ми хоћемо'. Замолио сам те људе, иако је реч о људима које не смете да увредите, да напусте моју канцеларију, јер ја не могу да прихватим да губитничка Србија, да Србија пропасти побеђује у нашој земљи". Ипак, прву рунду, нагласио је, добила је Србија пропасти, плакања, кукњаве, а не Србија која побеђује. Да ли ћемо имати нову шансу, запитао је Вучић и одговорио: "Бојим се да нећемо", али то не значи, истакао је, да неће наставити да се бори.

- Борићемо се још јаче и снажније за наш народ на КиМ. Борићемо се да да ти људи живе, богатије, боље, да имају више права. Плашим се да прилику какву смо имали нећемо дуго година имати, али није нам то ни прва, ни последња прилика коју смо ми Срби прокоцкали и пропустили и то са неком невероватном сладострасном неодговорношћу да изгубимо све што смо могли да имамо - рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан Марку Ђурићу и свим другим људима из Канцеларије за КиМ који су пратили и покушали да прате његову политику.

- Око КиМ смо се пет година трудили, борили и издржавали најтеже могуће притиске. Пет година смо покушавали да тему вратимо на сто, пошто је Косово већ било завршено, бачено, стављено ад акта. Косово је независно и то је то. Само ви Срби, питање је дана када ћете то да признате, ви тамо више немате ништа... Немојте више ништа ни да тражите од КиМ. Тамо Србија не станује и заборавите на КиМ - рекао је Вучић и додао да је то била порука и резултат неодговорне и катастрофалне политике коју смо раније водили.

Сами смо, каже, избацили Србију из Уједињених нација 2009. године, а 2011. поставили границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку и рекли "ни Лепосавић нас не интересује, ни Зубин поток, Митровица, Звечан": "Не бринем ја за то што је скочио цео свет... Не могу да говорим лоше колико бих желео да говорим и о Американцима и он неким другима. Нажалост, могу да говорим о многим другима са запада који би желели да њихова истина буде једина истина и да се Србија ништа не пита и да Србија може да буде добра само уколико је апсолутно или 100 одсто послушна". Додао је и да га не брину они, јер, како каже, све што смо могли да добијемо, испустили смо и изгубили захваљујући сопственој неодговорности.

Поручио је и да је његов говор у Косовској Митровици био говор дисконтинуитета политике са политиком Слободана Милошевића, а да је очигелдно да у региону желе само да виде и да им је потребна само лоша, свађалачка Србија. Како је рекао, ту је говорио о дисконтинуитету у односу на начин, циљеве, методе и на то шта желимо да будемо у будућности.

- Али, то нико није желео да чује, ни у региону, ни у земљи - рекао је Вучић и додао: "Неко ће једном хтети да чита и знаће да каже шта је стварна истина".

Како је рекао, региону је потребна само свађалачка Србија, а један лист из Хрватске је чак његове речи представио како Србија хоће да освоји Балкан. Вучић је додао да су само заборавили да кажу да жели да то учини лаптоповима, књигама и оловкама, па поручио да неће никоме да се додворава и правда и кука, већ ће да се бори за нашу земљу још јаче.

Лидер Српске напредне странке критиковао је страначке функционере што нису реаговали на позив на силовање премијерке Ане Брнабић, државни удар, истакавши да странка мора да има борце, који ће се борити речима, идејом, марљивошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију.

„- Србија није нормална, ако неко силом жели да дође на власт, ако се силовање пропагира као највећа вредност - нагласио је он.

Вучић је рекао да је био шокиран тиме што су функционери странке реаговали на глупости, али не и озбиљне ствари: "Где смо реаговали када је један од лидера запретио премијерки, коју сте ви изабрали овде, јер сам вас први питао да овластимо посланичку групу да јој да подршку, силовањем. Што Милуне ниси одржао конференцију за штампу у Чачку. Згрожен сам, нећу да прете нашим сестрама, ћеркама, мајкама силовањем. Запретио је тек из затвора изашлим Афромериканцем, који треба да је задовољи. То је лидер који тражи нормалну Србију? Србија није земља силоватеља. Нећемо то дозволити, нисте никакви лидери ви што претите силовањем". Обраћајући се члановима ГО, додао је да му је жао што су они ћутали, што нису устали у одбрану принципа, а реаговали су на свакојаке глупости. Рекао је да га не интересује што ћути РТС, а ишло је 10 новинара те куће да плаче на неке глупости, што ћуте академици, па је прокоментарисао: "Самопрокламована елита постала је комедија, а с времена на време и само трагедија“".

Рекао је да у Србији треба да постане нормално да се не позива на силовање, да то не буде начин опхођења са женама.

- Ко је реаговао од нас када смо први пут причали о државном удару? Многи су ми се смејали када сам указивао на то, а онда су почели отворено да позивају на пуч и државни удар. Што ћутите? Што се само неколико људи јавља. Неки кажу што сам хвалио Весића, који је дошао одавде или оданде, али тај се бори сваки дан, а пола људи се завукло у мишије рупе - критиковао је он.

Вучић је казао да неки све знају по кафанама, а не стају у одбрану истине и странке.

- Јел позвао Бошко Обрадовић да ме ухапси, а колико нас је реаговало? Три, четири, пет... Јесте ли реаговали када је овај други Ђиласов и Јеремићев рекао да “не можемо да победимо Вучића на изборима, па ћемо на улици” - упитао је он.

Вучић је критиковао функционере што не позивају новинаре да критикују такве ствари, а знају да позивају локалне медије када треба да им изађе лепша слика: "“Колико вас је тражило да тако нешто не може у демократији, да силом не може да се долази на власт? Џабе ми је „браво“. Не сме наша странка да постане оно што су они од почетка били. Зато странка мора да има борце, који ће се борити речима, идејом, марљивошћу, снагом аргумената, да се боре за нормалну Србију. Србија није нормална, ако неко силом жели да дође на власт - указао је Вучић.

Рекао је да на то све може да пружи итекакве одговоре, али да не сме јер мора да гради нормалну Србију.

- „Треба да се борите, а не да избегавате да уђете у сукобе. Ако нећете у сукоб са онима који пропагирају директно силовање као основну тему политике, немојте бити у овој странци. Идите тамо где је свима све свеједно. Док сам на челу странке, а имамо конгрес 2019, то никада нећу дозволити - поручио је јасно лидер СНС.

Рекао је да неће више само он да носи све на своја плећа.

- „Морате да будете много одговорнији и да се више борите. Они који неће да се боре, погледајте људе који се боре. Те људе народ воли, не оне који се не боре. Мислите на то када вас похвале наши противници, када о вама позитивно пишу њихови медији, који критикују тобож ријалитије, а они их довели. Тај кога цене пропагатори силовања, уништавнаја фабрика, државних удара, свега што су урадили претходних месец дана, не ценим ја. Не плашим их се - нагласио је он.

Рекао је да је проблем противника што се њих нимало не плаши и што на сваком месту сви из странке то треба да покажу. Казао је и да неће да шаље своју децу ни у Лондон, ни у Њујорк, већ да ће остати у Србији и да се нада да ће за десет или двадесет година моћи да обезбеди да се врате они, који нису из земље отишли из обести.

Вучић је изјавио и да ће, када прођу избори, изнети фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у те изборе у Републици Српској: "Надам се да ће све бити у реду са Републиком Српском и нашим народом тамо". Рекао је да се прво кисело насмејао, а да потом није знао шта да каже када су неки говорили да се Србија меша у изборе у БиХ: "Сачекаћу крај избора, ми се нећемо мешати у одлуку нашег народа у РС, али ћу после избора изнети доказе, фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у изборе у РС... И још да нађу Србе који ће Србију да оптужују за мешање, онда вам је све јасно".

Казао је да мешање иде до те мере да амбасадори западних земаља зову људе са листа појединих странка и прете им да не смеју да промене страну или би у противном "одговарали за злочине и које су починили и које нису починили": "Овакву књигу имам да се види како то изгледа, а наши Срби су нашли да Србији држе придике... Шта ћете... Србија је увек све знала да истрпи".

Након Вучићевог обраћања остатак седнице је затворен за јавност.

Прочитајте ОВДЕ коме је то запретила Зорана Михајловић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Да ли нас пандемија отуђује од Бога и људи? Владимир Димитријевић

Kњигу “Смак Света” Драгоша Калајића можете поручити на линку ОВДЕ.

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube