Најновије

Како ће Путин наплатити Израелу за погибију 15 руских војника?

Зона забране бомбардовања над северном Сиријом је у оквиру руских средстава примене силе.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Пише: The Saker

Током протеклих дана је Интернет био преплављен мишљењима о томе шта би свако урадио да су на Путиновом месту. Предлози се крећу од проглашења забране летења над Сиријом до, не шалим се, слања неколико руских ССБН-ова (подморница које носе интерконтиненталне балистичке ракете) на обалу Израела.

Штавише, с обзиром да Путин, барем до сада, није спровео никакве мере одмазде, уобичајени хор “Путин је издајник“ је преплавио моје лоше модификације оптимистичних израза о Путиновом одуговлачењу и Русији.

Схватам да ништа што ја кажем не би променило мишљење те групе, али за остатак нас који живимо у стварном свету, кратак преглед реалности може бити од помоћи. Дакле, ево кратког формата.

Путин је апсолутно у праву што чека и не објављује никакве брзе мере. Не само да је овај регион наше планете изузетно опасан, већ он такође треба допринос свих стручњака. На руском ми кажемо да је “журба потребна само када се хватају буве.“

Поред тога, постоје питања која треба испитати. На пример, Руси су изјавили да су руске и сиријске ваздушне одбране интегрисане. Већина људи не схвата да С-200 батерија не пуца сама по себи нити одлуком посаде. У најмању руку, ову одлуку доноси командно место ваздушне одбране које процењује претње и додељене мете. Постоји велика вероватноћа да су и Руси били укључени у ланац догађаја који су довели до обарања Ил-20.

Проглашавање зоне забране летења над целом Сиријом једноставно није у тренутним руским могућностима. Свидело се то некоме или не, то је чињеница. Међутим, проглашавање зоне забране летења над Хмејмимом и Тартусом је нешто што Руси могу учинити, нарочито уз помоћ бродова руске морнарице у близини сиријске обале и руског AWACS-а у ваздуху (постављање пар авиона МиГ-31БМ у борбену ваздушну патролу над северном Сиријом би такође била опција).
Величина такве зоне забране летења над руским снагама би морала бити веома пажљиво договорена са свим релевантним стручњацима и правницима (да, Русија брине о међународном праву).

Дакле, хајде да не спекулишемо о свему овоме и да сачекамо да Кремљ донесе неку врсту одлуке. Онда можемо то проценити. Тренутно су све спекулације само губитак времена.

Такође, говорећи о Сирији: да ли је ико приметио да је споразум између Турске и Русије уклонио било какво оправдање за амерички напад на Сирију и да су Израелци организовали свој најновији мали крвави напад одмах након објављивања овог споразума?

Кинези дају Србији оружје од милијарду долара, Хрвати кукају и пишу писма НАТО! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извиор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА