Најновије

ПОПОВИЋ: Вратићемо питање Косова у СБ УН!

Преговори о Косову под окриљем ЕУ нису дали никакав резултат, јасно је да без САД, Русије и Кине није могуће постићи одрживи и примењив компромис Београда и Приштине, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, додајући да се питање КиМ полако враћа у СБ УН.

Ненад Поповић (Фото: Јутјуб)

То је, како каже, једино место где то питање може бити решено и где Србија има пријатеље, Русију и Кину, које штите територијалну целовитост Србије, поштујући наш Устав и Резолуцију 1244.

Он сматра да је од самог потписивања Бриселских споразума јасно да Албанци не желе да испуне своју основну обавезу и формирају ЗСО, као и да за то имају прећутну подршку неколико западних земаља.

Он каже и да наочиглед ЕУ почиње да се остварује план "велике Албаније" који уноси нестабилност у читав регион.

- Сматрам да Србија мора да заузме много оштрији став према албанском премијеру Едију Рами који ту идеју подржава и промовише, показујући тиме отворено непријатељство према Србији. Такви покушаји су напад на наш Устав и државну границу и сигурно је да Србија то неће посматрати ћутке - каже Поповић за "Новости" од понедељка.

На констатацију новинара да се у анализи Конгреса САД као велики проблем истиче Хуманитарни центар у Нишу и наводна руска база у Батајници, Поповић каже да је у нашем интересу да имамо Хумантарни центар.

- Тај центар треба даље да развијамо са нашим руским партнерима уз давање одговарајућег статуса његовом особљу да би могли несметано да обављају своју функцију - каже министар.

Он додаје да ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајници не ремонтује само руске, већ и европске "ербасове" летелице.

- Не видим коме то може да смета - каже он.

На питање да ли ће нас приближавање Кини изложити притисцима САД и ЕУ, слично као и због Русије, Поповић каже да Србија води самосталну и суверену политику.

- Притисци су саставни део наше одлуке да будемо суверени - каже Поповић, додајући да Србија ту политику неће мењати.

Говорећи о најављеним индустријском парку у Борчи, Поповић каже да би прва фаза, када ће у парк моћи да се уселе прве компаније, требало да буде завршена за највише две године после отпочињања радова.

- Држава ће се трудити да у сарадњи са кинеским партнерима обезбеди све услове да радови започну што пре, надам се већ следеће године - каже министар.

Према његовим речима, ефекти изградње парка биће видљиви брзо јер ће на самом почетку бити ангажована српска грађевинска индустрија.

Путин шаље гомилу иљушина у Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ненад Поповић у емисији “Ново јутро”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА