Најновије

ПРАВОСЛАВЉЕ СЕ ЦЕПА! На помолу гори раскол него са римокатолицима! Да ли после овога има јединства?

Православљу прети раскол тежи од оног између Истока и Запада, упозорио је владика бачки Иринеј.

Владика бачки Иринеј (Фото: Јутјуб)

- Први пут у историји православне цркве над њом се надвија реална опасност од новог великог раскола, овог пута не између хришћанског Истока и Запада, него унутар самог Истока. Ако би дошло до тога, а ја се надам да, упркос свему, неће доћи, то би био већи и тежи раскол од свих претходних у историји Цркве, квантитативно већи и од раскола из 1054. године, с обзиром на данашњу бројност помесних православних цркава и њихову раширеност у свету – рекао је владика Иринеј у интервјуу за “Политику”.

Он је на тај начин прокоментарисао упозорење Светог синода Руске православне цркве да је цео православни свет у опасности после одлуке Светог синода Васељенске патријаршије о постављењу двојице “егзарха” за Кијев, односно поглавара украјинских православаца.

- Они, наиме, нису тамо постављени, него послани на неко време у конкретној мисији спровођења плана о додељивању аутокефалије украјинским расколницима више боја и врста, а против воље законите, канонске цркве у Украјини, једине која у тој земљи јесте Православна црква, призната од свих цркава, почев од Цариградске патријаршије - објаснио је Иринеј, истичући да реч “егзарх” у овом случају значи просто изасланик, легат, представник.

Упитан да ли опасност од раскола већ постаје стварност јер се у саопштењу Светог синода РПЦ констатује и да је “процес према изјавама васељенског патријарха неповратан и биће настављен”, владика Иринеј каже да сматра да у историји нема неповратних процеса, чак и када су окончани, “а камоли када су у току и тек треба да буду окончани”.

Истовремено је изразио наду да Цариградска патријаршија “неће прећи фатални Рубикон и да ће светињу јединства цркве ставити изнад овоземаљских ‘примата’, антагонизама, интереса, утицаја”.
Напоменуо је и да Српска православна црква не прихвата постојање два разлличита, притом завађена, православља, једног “фанариотског”, а другог “московског”, већ да верује у једну, свету, саборну и апостолску Христову Цркву.

- Укратко: Нисмо за Москву, него за пуно поштовање вековног канонског поретка ,и нисмо против Цариграда, него против сваке иницијативе која би, чак и независно од добрих намера, сигурно изазвала још теже потресе и поделе од оних које већ имамо – поручио је Иринеј.

На питање да ли постоји могућност да се, ако неканонске црквене структуре у Украјини на овај начин добију аутокефалнсот, слично догоди и у Македонији, где такође постоје канонска Црква и непризнате структуре, владика бачки упозорава да ако нешто прође у Украјини, проћи ће не само и у Македонији него и у Црној Гори, Абхазији “и где год наручиоци и извршиоци замисле, чак, можда, и у Грчкој”.

Путин спрема одмазду за убијене руске војнике?! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА