Најновије

ДОДИК: Крајње неморална и "прљава" кампања Иванића и Говедарице! Иванић прича о исељавању из РС, а његов син живи у Лондону! 

Председник Републике Српске и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик сматра да је предизборна кампања коју воде представници Савеза за победе крајње неморална, те да је "понижавајуће слушати Младена Иванића да прича о исељавању младих из Српске док његов син живи и ради у Лондону, а дезертера Вукоту Говедарицу о патриотизму и ратиштима".

Милорад Додик (фото: Јутјуб)

"То је веома понижавајуће и, пре свега, крајње неморално па се често питам да ли ти људи имају имало морала у себи. Иванић прича како се људи исељавају из Републике Српске, а његов син живи и ради у Лондону. Како је могуће да он прича о одласку младих, а свог сина је сместио у Лондон? Не волим што морам о томе уопште да причам, али ово говорим само у контексту морала. Не кажем да младић није способан и свака му част, али говорим о моралној димензији онога што Иванић прича. Његов син је први отишао још у време када је Иванић био премијер и сада он прича о одласку младих", рекао је Додик у интервјуу Срни, подсетивши да његова и деца премијерке Жељке Цвијановић нису нигде отишла и да живе у Републици Српској.

Он је навео и да градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже "исељавају се људи", а не каже шта је он учинио да их заустави, осим што "прави стамбене зграде и продаје станове".

"Он има власт у Бијељини и шта је урадио да заустави људе да не иду, шта су урадили ови из Савеза за промене који чине власт на нивоу БиХ? Знам да је њима агенција рекла 'гурајте ту причу', али, ипак, мораш имати ваљда неки морални однос према томе. Ми смо урадили бар нешто у том смислу. Влада је увела меру да свака породиља има годину дана матерински додатак. То је само једна од мера, али радићемо још, настојаћемо да омогућимо младим људима да остану овде, да отварамо нова радна места и још много тога", истакао је Додик.

Председник Српске је нагласио да је одлазак људи регионални проблем, а не само проблем Републике Српске. "Опозиција упорно покушава да нас окриви за то. Мени је жао што се то дешава, али људи се овде исељавају вековима и уверен сам да ћемо наћи начина да то зауставимо и да ће се многи од тих људи вратити јер то где они одлазе нису ни обећане земље ни послови", рекао је Додик.

Говорећи о изборној кампањи коју воде кандидати Савез за победу, Додик је рекао да она све више поприма карактеристике једне веома "прљаве" политичке кампање засноване на неистинама и подвалама.

Он је навео да Иванић стално понавља на трибинама и по медијима да су њих двојица два различита света и да се у неком Иванићевом свету, како је рекао, "деца не дирају, а камоли да се убијају".

"Та његова изјава је испод сваког нивоа и биће времена да ту тему рашчистимо. Сад кад би га питали, он би рекао 'нисам то рекао', а пуне су новине те његове изјаве. И на митинзима стално понавља да има неки његов свет и неки мој свет и да ја као живим у свету рата. Ја 12 година водим Републику Српску, па га јавно питам где је тај рат о којем он говори? За разлику од њега, ја имам само јасан став који износим и никада нисам говорио о рату нити позивао на рат", истакао је Додик.

Он је оценио да је понижавајуће и јадно да "дезертер Вукота Говедарица било шта прича о оцу Жељке Цвијановић који је био мајор, командант на многим тешким ратиштима о коме сви у Теслићу говоре са великим поштовањем".

"Како се није нашао неко од бораца из њихових редова да говори о том човеку, него Говедарица. Он се нашао да прича о мајору, ратиштима, о патриотизму, он који је када се бомбардовала Српска побегао у Србију а када се бомбардовала Србија побегао у Српску. Да ли тај човек има имало морала у себи? Како је могуће да неко са таквом биографијом попут Вукотине прича о мајору који је командовао јединицима Војске Републике Српске? Говедарица нема никакве мере, то је човек који се сакрио у камиону брашна и отишао у Србију и он даје себи за право да нам држи лекције о патриотизму", додао је Додик, који је лидер СНСД.

Иза нас стоје дела, а иза опозиције - ништа

Он је истакао да на све те "њихове гнусне лажи и подметања", може да одговори само аргументима, јер као човек, председник Републике и кандидат за српског члана Председништва БиХ не жели да се спушта тако ниско.

"Где су њихови аргументи, шта су они урадили у протеклом периоду? Има ли иједан објекат који су они направили, има ли нешто што су оставили иза себе? Иза нас остају дела и нема места у Републици Српској да нисмо нешто урадили. Завршили смо пројекат изградње нових болница у Републици Српској, изградили мост у Фочи из властитих средстава који је бомбардован током НАТО агресије, почетком октобра отворићемо болницу у Источном Сарајеву, те дионицу ауто-пута према Прњавору, наставићемо градњу ауто-пута даље према Бијељини, до границе са Србијом, па према Приједору, као и брзи пут од Вишеграда према Палама и пут према средњем Јадрану од Бањалуке према Мркоњић Граду", најавио је Додик.

Он је појаснио да је изградња мреже ауто-путева идеја генерације политичара која је сада на власти у Републици Српској. "Када смо дошли на власт 2006. године уопште није било плана о изградњи путева и ауто-путева, а сада ћемо имати 120 километара ауто-пута у Републици Српској. У Источном Сарајеву, где је Мирко Шаровић био градоначелник, 1998. године није било уличне расвете, путеви су били ширине три метра, без тротоара...

Ми смо одмах кренули у изградњу и реконструкцију путева на том подручју и то на моје инсистирање јер је то народ који живи тамо заслужио. Планирамо да наставимо и даље. У следећој години приоритет нам је реконструкција школа, као и развој туризма и у том погледу ћемо све бање и приватне и јавне подићи на један виши ниво како би могле да приме значајан број туриста", истакао је Додик.

Он је нагласио да је поносан на оно што је Влада урадила у Источном Сарајеву и на Јахорини. "У Јахорину смо уложили 50 милиона КМ и данас имамо најбољу пословну годину од када постоји Јахорина, успешну зимску и љетну сезону. Такође, на Палама нема ниједног важног пројекта који је био постављен пред нас а да нисмо урадили - од реконструкције тунела на улазу у Пале, спортске дворане, факултета, студентских домова, комплетне санације улица, сада крећемо у изградњу индустријске зоне у кругу некадашње фабрике 'Фамос - Коран' што ће створити могућност за отварање нових радних места", истакао је Додик.

Актуелна власт кампању заснива на снази аргумената, а не подвала и подметања

"Шта је урадио СДС који је био власт више од 20 година на подручју града Источног Сарајева? Има ли иједан објекат који су они направили и који је везан за СДС или ПДП? Нема! Ниједан пројекат нисмо видели да су они реализовали, осим бараке на Палама коју за назвали 'зградом Владе Републике Српске'. У Источном Новом Сарајеву издвојили смо новац за изградњу путева, вртића, позоришта, спортске дворане, реконструкцију школа... и учинили да тај део Републике Српске буде перспективан, да се граде стамбени објекти, да се људи насељавају", рекао је Додик.

Он је нагласио да људи све то виде, као што виде да се Мирко Шаровић који живе на подручју тог града није изборио да иједан фенинг са нивоа БиХ уђе у Источно Сарајево.

"Зато народ за њега и не гласа. Мирко Шаровић је продао своју професију и своју душу муслиманима у Сарајеву за неке послове које обавља. Постоје неке приче да је директно умешан у трговину месом за Турску. Да ли је тачно или није нека утврђују органи али људи то не праштају. Народ зна да у Источном Сарајеву нема ниједне ствари коју су они урадили. Зграду где је смештена Градска управа Влада је поклонила граду, направили смо и Административни центар Републике Српске који је репрезентативни објекат", рекао је Додик, истичући да не стоји прича опозиције да се не улаже у источни дио Српске.

Он је нагласио да нема локалне заједнице у Републици Српској у коју Влада није ушла и уложила нека средстава.

Додик је истакао да актуелна власт у Републици Српској своју кампању заснива на чињеницима, делима и бори се снагом аргумената за разлику од опозиције која се служи бедним подвалама и лажима.

Јавна је тајна да опозиција спрема "дешавање улице" након избора

Говорећи о могућим "дешавањима улице" уочи и након избора у Републици Српској, председник Српске је рекао да је јавна тајна да опозиција има план да позове народ на улицу после избора и да изврши неки притисак.

"Ми знамо шта они раде и о чему размишљају, јер међу њима има људи који дођу нама и испричају шта планирају. Ја ћу им 8. октобра рећи ко нам је то преносио, а реч је о људима блиским њима, који седе с њима. Они дођу нама и кажу да планирају да утичу на ЦИК БиХ да прогласи изборе неуспешним, па ако то не успе онда иду на варијанту да кажу да су избори покрадени онако како су крали на прошлим изборима, јер они знају како се то ради. Али имају ту проблем, јер изборе не проводимо ми, већ ЦИК и они су адреса за изборне процедуре, а има и закон који треба свакога да казни за било какву малверзацију", рекао је Додик.

БиХ мора да укине гласање путем поште

Он је навео да се највеће малверзације дешавају у области гласања у одсуству и да ће БиХ морати да укине гласање путем поште.

"Потребно је променити закон и јасно рећи да могу да гласају само они који се на дан избора нађу у БиХ или да гласају у амбасадама, а не да се врше крађе гласањем путем поште. Пошта је извор малверзације. СНСД је три пута апсолутно победио а онда су нас гласање путем поште и вреће довеле у позицију да смање нашу снагу", рекао је Додик.

Он је позвао људе који гласају у Републици Српској да се определе за једну политичку структуру и једну политичку личност јер само доминантно гласање не дозвољава да те вреће имају неку снагу.

Прочитајте ОВДЕ зашто Вучић каже да је његова политика у вези с Косовом доживела пораз.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: НАТО би могао да оспори моју победу на изборима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА