Најновије

ПУТИН ЧУВА СИРИЈУ: Моћни С-300 ће натерати Израел да одустане од напада

Испоруке Дамаску руских противваздушних ракетних система С-300 примораће Израел да размисли пре него што поново нападне територију Сирије, изјавио је за кинеску агенцију Синхуа заменик министра спољних послова Сирије Фејсал Мекдад.

С- 300 (Фото: mil.ru)

На питање агенције да ли ће Израел остварити нове нападе на Сирију након предаје С-300, Мекдад је одговорио: „Нека Израел покуша, а ми ћемо се штитити као и раније“.

Испоруке С-300 Сирији

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је 24. септембра говорио о мерама за повећање безбедности руских војника у Сирији као одговор на обарање Ил-20, а Русија сматра да је за тај инцидент одговоран Израел. Према његовим речима, у складу са наредбом председника, Москва ће опремити командне пунктове сиријске противваздушне одбране аутоматизованим системима за контролу, које имају само Оружане снаге Русије, а такође ће извршити електронско потискивање сателитске навигације, авионских радара и система везе ратног ваздухопловства који нападају објекте на сиријској територији. Што је најважније, у наредне две недеље ће Сирији предати систем С-300.

Министар је истакао да је Русија 2013. године на захтев Израела обуставила испоруке С-300 у Сирију, али сада се ситуација променила, и то не кривицом Русије.

Сирија је још 2010. године потписала уговор за С-300, али је у фази реализације уговор анулиран. Израелске власти су тада биле забринуте да ће само једна батерија тог система омогућити Сирији да контролише и затвори небо за све израелске авионе.

Шта Путин шаље у Сирију поред моћног С-300 прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА