Најновије

НЕВИЂЕНА СРАМОТА: "Алексин закон" неће бити усвојен?

Драгана Јанковић, мајка малог Алексе Јанковића, који је страдао због вршњачког насиља поучила је да "Алексин закон", на чијем доношењу се последње три године пуно радило, ипак неће бити усвојен. Она је скренула пажњу и на то како су поједине политичке партије трагедију њеног детета користиле за прикупљање политичких поена.

Драгана Јанковић, мајка страдалог Алексе Јанковића (Фото: Јутјуб)

- “Алексин закон” неће бити усвојен и то смо у више наврата до сада рекли, пре свега из обавезе према великом броју родитеља, просветних радника, деце-ученика и свих осталих који су га подржали и још га подржавају јер су препознали да у својим најбитнијим деловима подједнако узима одговорност родитеља, просветних радника и деце, при чему и даље сматрамо да би битно поправио стање ствари и смањио овај проблем", рекла је Јанковићева у интервјуу за “Недљник”.

- "Један од разлога што "Алексин закон" не може бити усвојен је, како су нам рекли, да није у складу са европским конвенцијама о правима детета, тј. да би строжим казнама према детету-ученику које врши насиље у школи, оно било изопштено из друштва односно средине. Парадокс је да су кључни делови "Алексиног закона" преформулисани управо из земаља које су творци ових конвенција и где су чак и строжи. Делови "Алексиног закона" фактички јесу ушли у нови закон о основама васпитања и образовања, али две најбитније ставке, строже казне према ученицима који врше насиље у школама али и одговорнима у школи који не реагују или неправовремено реагују или заташкавају насиље у школи, нису - додала је Драгана Јанковић, уз коментар да су поједини политичари и странке користиле страдање њеног детета за прикупљање јефтиних политичких поена.

- У једном тренутку смо размишљали да одустанемо од предлога и наше сагласности да такав закн уопште носи Алексино име јер је препуцавање странака и политизација овог озбиљног предлога измена и допуна закона, као и његово својатање, потпуно бацило у запећак суштину потребе за доношењем оваквог закона, што нас је јако разочарало – истакла је Јанковићева.

 

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА