Најновије

КРЕМЉ ОДБРУСИО ТРАМПУ: То је гнездо терориста! Иран: Биће почишћени!

Кремљ је одбацио упозорење председника Доналда Трампа упућено Сирији да не покреће офанзиву на побуњенике у покрајини Идлиб.

Фракција Ал Шам у Идлибу (Фото: Амн)

Кремљ наводи да је то подручје "гнездо терориста".

Ситуација у Идлибу биће једна од главних тема састанка лидера Русије, Ирана и Турске у Техерану ове недеље. 

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је раније данас да су руски војни авиони наставили са ваздушним ударима на сиријску побуњеничку покрајину Идлиб након затишја које је трајало 22 дана. 

"Русија подржава сиријског председника Башара ел Асада, чија је војска изводила ваздушне и артиљеријске ударе током тог периода", наводи се у саопштењу Опсерваторије, пренео је Ројтерс. 

Председник САД Доналд Трамп поручио је претходно сиријском председнику Асаду да не напада покрајину Идлиб, а Русију и Иран упозорио да би њихово учешће у "тој потенцијалној људској трагедији" било "тешка хуманитарна грешка". 

"Председник Сирије Башар ел Асад не сме да изврши безобзирни напад на покрајину Идлиб. Руси и Иранци би начинили тешку хуманитарну грешку учествовањем у овој потенцијалној људској трагедији. Стотине хиљада људи би могли да буду убијени. Не дозволите да се ово деси!", навео је Трамп на Твитеру. 

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је јуче да екстремисти морају да буду "почишћени" из Идлиба, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио да сиријска влада има сва права да "избрише" екстремисте у тој покрајини на северу Сирије, пренео је Ројтерс. 

Иранска агенција Фарс објавила је да је Зариф на почетку посете Дамаску казао да "целокупна сиријска територија мора да буде очувана". 

"И преостали терористи у Идлибу морају да буду почишћени и регион треба да буде враћен под контролу сиријског народа", рекао је Зариф. 

Ројтерс подсећа да су иранске снаге подржале сиријског председника Башара ел Асада у грађанском рату који траје у тој земљи. 

Руске агенције РИА Новости и Интерфакс објавиле су да је Лавров у говору који је одржао пред студентима у Москви изнео тврдњу да "ситуација у сиријској побуњеничкој покрајини Идлиб не може да се толерише у недоглед".

Прочитајте ОВДЕ на шта упозорава Аустрија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како западни медији извештавају о почетку офанзиве на Идлиб.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА