Најновије

Откривено шта је Асад тајно писао Обами, изненадио и Израел

Председник Сирије Башар ел Асад послао је тајно писмо америчком председнику Бараку Обами 2010. године са предлогом да се наставе мировни преговори са Израелом, написао је у новој књизи бивши државни секретар САД Џон Кери.

Башар Ел Асад (Фото: Ria)

Сирија формално остаје у стању рата са Израелом и не одустаје од Голанске висоравни која јој је отета 1967. године и касније једнострано анексирана.

Са мемоарима Џона Керија који су изашли у уторак упознат је израелски лист „Харец“.

Још пре почетка сиријске кризе, Кери, као шеф комитета Сената за међународне односе посетио је Дамаск и имао први састанак са сиријским председником. Бивши државни секретар наводи да је у том периоду „Асад још био заинтересован за неки договор са Израелом“.

„Асад ме је питао да шта ће бити потребно за почетак озбиљних мировних преговора, надајући се да ли ће бити гарантован повратак Голанске висоравни коју је Сирија изгубила 1967. године. Рекао сам му, ако је он озбиљан, треба да представи своје предлоге. Он је питао шта је за то потребно. Ја сам му рекао шта мислим. Он је питао свог помоћника да састави писмо председнику Обами“, пише Кери.

Након што је примио писмо од Асада, Кери је кренуо у Израел и показао документ премијеру Бењамину Нетанијахуу, који се недавно вратио на власт.

„Следећег дана сам одлетео у Израел, где сам се састао са премијером Бењамином Нетанијахуом и показао му Асадово писмо. Он је био врло изненађен жељом Асада да иде тако далеко, много даље него раније“, пише Кери.

Како је објаснио „Харец“, пре почетка 2011. године Сирија и Израел су заиста водили преговоре уз посредништво САД, али нису успели да постигну неко разумевање или споразум.

Прочитајте ОВДЕ како је Кремљ одбрусио Трампу.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је Асад победио, питају се британски медији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА