Најновије

ДОДИК: Српска неће мењати своју територију ни са ким, нити ће бити припојена Србији

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска неће своју територију мењати ни са ким, нити ће бити припојена Србији, него ће једног дана остати самостална и наставити државно јединство са Србијом.

Додик (Фото: Јутјуб)

"То се не свиђа многима, али истог тренутка када се пружи минимална прилика и ако добијемо гаранцију да ће Америка остати неутрална по том питању, ми смо независни", рекао је Додик.

Одговарајући на питање колико је могуће да у тој некој замени територија на Балкану Република Српска буде припојена Србији, Додик је рекао да Српска има своју територију и да се она неће мењати.

На констатацију да Русија већ даје својеврсну подршку Српској, Додик је упитао - одакле то?

"Не, ми смо на страни Русије. Британци нема шта нису овде забрљали, а боре се против руског утицаја", навео је Додик.

Он је рекао да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који 17. септембра долази у Бањалуку, доноси пријатељство, али да ће разговорати и о другим питањима.

"Долази да заједнички промивишемо освештање темеља српско-руског православног центра. Наравно да ћемо разговарати и о другим питањима и о срамној забрани уласка у БиХ књижевнику Захару Прилепину, који је требало да присуствује "Кочићевим данима". Он није једини Рус који се нашао на црној листи коју у Сарајеву праве мимо наших интереса", рекао је Додик.

Додик је истакао да ће на изборима за конгрес САД у новембру позвати Србе да гласају за кандидате републиканске странке, али оне које амерички председник Доналд Трамп подржава.

На констатацију да се спекулише да му прете санкције ЕУ, Додик је рекао да не треба свакога слушати, те да је њему важна подршка народа, а не света.

"Мислим да је дошло време да странци више не бирају наше представнике, већ да одлучују људи које бира народ, као што је то био случај са председником Србије Александром Вучићем", истако је Додик.

Одговарајући на питање колико ће га америчке санкције спутавати у обављању послова српског члана Председништва БиХ, Додик је рекао да је у симболичком значењу скидање санкција важно.

"А, пошто ћу ја бити члан Председништва и председавајући Председништва, биће интересантно да се, као некад Кастро, појавим на Генералној скупштини УН", рекао је Додик, напомињући да није спорно да су САД најмоћнија земља света.

Он је подсетио да је добио позив од штаба Доналда Трампа да се појави на његовој инаугурацији као дио захвалности за подршку његовом избору за америчког председника, али да се, када је затражио визу, видело да сујетна стара администрација није могла да дозволи "да један Додик, мимо њихове воље добије визу".

Додик је истакао да је потребан неутралан извештај о Сребреници, јер у старом има много нетачних места.

"Говорило се о 7.000 несталих, а они су то онда превели у 7.000 жртава у Сребреници, а на гробљу у Поточарима сахрањено је више од 2.000 војника. То је војничко гробље и када им то кажете онда им Додик не ваља", навео је председник Српске.

Додик је оценио да тврдња о геноциду није поткрепљена истином и да је Српској потребан неутралан извештај, те да ће формирати тим са људима из света који имају ауторитет и који би се бавили писањем новог извештаја.

"Једино нисам против истине. Годину дана је реалан рок за истинит приказ Сребренице. Одлуке хашког суда нису свете индијске краве и оне се могу мењати новим доказима", рекао је Додик.

На питање да ли је тенденциозно да се баш пред изборе сетио новог извјештаја о Сребреници, Додик је рекао да је за опозицију тенденциозан само зато што постоји.

Одлучујућа битка за Идлиб води у крај рата у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТРС/ Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик: Српски народ мора да буде свестан своје снаге

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА